Gradski stipendisti potpisali ugovore za šk./ak.godinu 2016./17.

Gradski stipendisti učenici i njihovi roditelji te studenti danas su potpisali ugovore o dodjeli stipendija za ovu školsku/akademsku 2016./2017. godinu. Prema Odluci, dodijeljeno je 12 stipendija Grada Dugog Sela, 6 učeničkih i 6 studentskih. Učenici će mjesečno primati 550 kuna mjesečno, studentske iznose 750 kuna, a isplaćuje se za 10 mjeseci.

Novi stipendisti su učenici Jan Orešić, Katarina Toljan, Stjepan Klarić, Doroteja Šarić, Ivan Klarić i Vedran Benčić. Studenti su Christian Vurbić, Luka Dragić, Dora Paklec, Doris Ganić, Mateja Orlović i Rafael Josip Penić. Na njihovim rezultatima i zaslužnosti na svečanosti dodjele čestitke su uputili gradonačelnik Stipo Velić, koji je i supotpisnik ugovora, te pročelnik Odjela društvenih djelatnosti Veljko Bertak. „Dugo Selo je grad mladih, vi ste budućnost, a grad će i dalje brinuti o vama. Nadam se da ćete dati doprinos za napredak grada i da nećete, unatoč uspješnosti, zaboraviti svoj grad“, obratio se stipendistima gradonačelnik Velić najavivši kako će se sljedeće godine dodijeliti 10 stipendija za učenike i isto toliko za studente. Čestitke su upućene i roditeljima bez kojih ne bi bilo ovakvih uspješnih rezultata.
Što im znači ova financijska potpora za daljnje školovanje objasnili su Jan Orešić i Doris Ganić. Jan je učenik sesvetske gimnazije i Srednje Glazbene škole Dugo Selo, a već je poznat po svojim izvedbama na tamburaškim instrumentima (brač, mandolina, samica) i brojnim medaljama koje redovito donosi s glazbenih natjecanja kako domaćih, tako inozemnih. „Dobro će mi doći ova stipendija, planiram kupiti nove instrumente“, kazao je Jan. Studentica Pravnog fakulteta Doris izjavila je „kako joj je drago što je Grad prepoznao njen trud i kako će joj ovo priznanje biti podstrek za dalje“. Nije naodmet spomenuti kako je Doris pri upisu na fakultet bila druga na bodovnoj rang listi.
Grad stipendije, putem natječaja, dodjeljuje od 1998. godine. Od školske godine 2009./2010. posebno se stimuliraju zanimanja za koja, prema podacima HZZ-a, tržište rada na području Dugog Sela  iskazuje interes. Na ovogodišnji natječaj javio se 41 kandidat, od čega 21 za učeničku te 20 za studentsku stipendiju. Od dosadašnjih stipendista njih 28 ostvaruje pravo na nastavak stipendiranja (14 učenika i 14 studenata) tako da će Grad u šk./ak.godini 2016./17. imati ukupno 40 stipendista i to 20 učenika te 20 studenata. Kod učenika šest ih se stipendira za deficitarna zanimanja (1 kuhar i 5 sestara/med.tehničara), a kod studenata za takva zanimanja ih je 12 (5 učitelja razredne nastave, 2 doktora medicine, 1 edukacijski rehabilitator-defektolog, 1 odgajatelj-predškolski odgoj, 1 stomatolog, 1 inženjer građevine i 1 dipl. informatičar).Skip to content