Isplaćene naknade vlasnicima objekata na kojima obitavaju bijele rode

Vlasnici/korisnici objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu, stoji u priopćenju Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije. Ova ustanova, zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurali su i u 2016. godini sredstva za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode u 2016. godini” na području Zagrebačke županije. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva će danas stići, a onima kojima stiže putem pošte stići će u narednih nekoliko dana.
Ovim projektom se, osmu godinu za redom, vlasnicima/korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta jer gnijezda mogu biti teška i do jedne tone a izmet rode je izuzetno agresivan. Ove godine ukupno je isplaćeno 52.500 kuna za 75 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskih objektima i pripadajućim zgradama.
Projekt ”Zaštita i očuvanje bijele rode” na području Zagrebačke županije pokazuje rezultate, iz godine u godine na području Zagrebačke županije uočava se sve veći broj gnijezda. U 2016. godini zabilježeno je 267 gnijezda, čak 30 gnijezda više nego prethodne godine, od toga 79 gnijezda nalaze se na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima a 188 na stupovima.

  • gradovi s najvećim brojem gnijezda su: Vrbovec i Ivanić Grad
  • općine s najvećim brojem gnijezda su: Dubrava i Pisarovina
  • sela s najvećim brojem gnijezda roda su i dalje Donja Kupčina i Donja Zdenčina

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.Skip to content