Iz Stožera Civilne zaštite Grada Dugo Selo Broj novozaraženih i dalje pada, težište u radu CZ prebacuje se na zbrinjavanje prognanih ukrajinskih građana

Prateći najnovije epidemiološko stanje na području grada Dugog Sela za protekli tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac upoznaje nas sa slijedećim podacima: 

Protekli tjedan imali smo na tjednoj razini 64 novozaraženih, odnosno na dnevnoj 9,14, što je značajan pad u odnosu na tjedan prije kada smo imali 118 novozaražena, ili prosječno na dan 17. Ovi podaci i nadalje traže od svih nas da se primjereno ponašamo i da poduzimamo sve propisane mjere zaštite. 

Nažalost, težište u radu CZ prebacuje se na novu krizu, a to je zbrinjavanje prognanih državljana Ukrajine. Dolaze brojni upiti od naših sugrađana pa ih ovom prilikom želimo upoznati s procedurama u postupanju, osobito s aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa (GDCK) Dugo Selo. Pošto se radi o velikoj migracijskoj krizi Hrvatski Crveni križ poziva sve osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu, da se jave najbližem društvu Crvenoga križa kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć. Također, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu, odjeću, posteljinu…) i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja.

 

Služba traženja

 

GDCK Dugo Selo obavlja potrebe Službe traženja i procjene potreba za pomoć. Zahtjevi za traženje, kao posljedica Ukrajinske krize, još uvijek se ne mogu pokrenuti, no GDCK može uzeti podatke ukoliko im se obrate osobe koje žele pokrenuti zahtjev za traženje nestalog člana obitelji, kako bi se ubrzao postupak čim Međunarodni odbor Crvenog križa otvori mogućnost prihvaćanja zahtjeva za traženjem.

 

 

Smještaj

Svi naši sugrađani koji su voljni ustupiti prostore za smještaj mogu to učiniti na e-mail: rcz.zbrinjavanje@mup.hr

 

Volonteri

Svi naši sugrađani koji žele volontirati trebaju se javiti GDCK koje će ih registrirati te kontaktirati kada se pojavi potreba za njihovim uslugama.

 

GDCK Dugo Selo je u stalnoj pripravnosti. Ukoliko se pojavi potreba spremni su na poziv biti mobilizirani u bilo kojem trenutku i na razini lokalne zajednice. Telefon GDCK Dugo Selo je 01/2753-130.  Skip to content