Iz Stožera Civilne zaštite Grada Dugo Selo: Najnoviji podaci o prihvatu raseljenih Ukrajinaca i situaciji s koronom

Nakon početnih organizacijskih problema oko prihvata i evidencije raseljenih osoba iz Ukrajine situacija je stavljena pod kontrolu, obavještava Nikola Tominac, načelnik dugoselskog Stožera civilne zaštite. Evidentirana je većina novopristiglih osoba, uspostavljena suradnja s vlasnicima prostora koji je dodijeljen raseljenim osobama, a ujedno su pokrenuti postupci vlasnika za ostvarivanjem prava na povrat troškova smještaja.

Pružena je stručna pomoć od strane svih institucija koje u tome sudjeluju na području našega grada: Centar za socijalnu skrb, MUP, Crveni križ i ostale službe. Pošto se radi o velikoj migracijskoj krizi Hrvatski Crveni križ poziva sve osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu, da se jave najbližem društvu Crvenoga križa kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć, te se prijavili MUP-u RH i time stekli legalnost boravka na području RH. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu, odjeću, posteljinu…) i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja.

GDCK Dugo Selo obavlja potrebe Službe traženja i procjene potreba za pomoć. Zahtjevi za traženje, kao posljedica Ukrajinske krize, još uvijek se ne mogu pokrenuti, no GDCK može uzeti podatke ukoliko im se obrate osobe koje žele pokrenuti zahtjev za traženje nestalog člana obitelji, kako bi se ubrzao postupak čim Međunarodni odbor Crvenog križa otvori mogućnost prihvaćanja zahtjeva za traženjem.

I ostale institucije na području grada djeluju u pomoći raseljenim osobama. Imamo nekoliko djece u našem Dječjem vrtiću, a naše su osnovne škole spremne za prihvat učenika. Za sada je zbog jezičnih barijera organizirana samo on-line nastava. I KUD Preporod se uključio u organizaciju aktivnosti raseljenih osoba i prihvatili su djecu u svoje aktivnosti kako bi ih upoznali sa kulturom i običajima nove sredine.

Svi naši sugrađani koji su voljni ustupiti prostore za smještaj mogu to učiniti uz prethodan dogovor i savjete lokalnog Stožera civilne zaštite. Ujedno se prikupljaju hrana i osnovne potrepštine za Ukrajince. O vrsti artikala najbolje je prethodno konzultirati Gradsko društvo Crvenog križa kako se ne bi donirali artikli kojih ima dovoljno na njihovim skladištima.

Za naše nove sugrađane Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike je na svojoj WEB stranici sumiralo sve važne informacije o njihovim pravima u Hrvatskoj.

Svi naši sugrađani koji žele volontirati trebaju se javiti Gradskom društvu Crvenog križa koje će ih registrirati te kontaktirati kada se pojavi potreba za njihovim uslugama. GDCK Dugo Selo je u stalnoj pripravnosti. Ukoliko se pojavi potreba spremni su na poziv biti mobilizirani u bilo kojem trenutku i na razini lokalne zajednice. Telefon GDCK Dugo Selo je 01/2753-130.

Provođenje mjera protiv SARS-CoV-2

Iako su ublažene mjere protiv SARS-CoV-2 na našem je području zabilježen vrlo visok broj novozaraženih. Tako smo krajem ožujka na tjednoj razini imali 77 novozaraženih, taj broj je blago opao ali još uvijek imamo tjedno pedesetak novozaraženih što je među najvećim brojkama u Zagrebačkoj županiji. Stoga molimo naše sugrađane da se pridržavaju važećih preporuka državnog Stožera civilne zaštite oko nošenja medicinskih maski ili maski za lice u javnom prijevozu, trgovinama, ugostiteljskim objektima, u radu sa strankama, na mjestima gdje se ne može osigurati razmak od najmanje 2 metra, vjerskim obredima u zatvorenom prostoru, gledalištima u zatvorenim sportskim objektima i u ostalim propisanim slučajevima. Izvornu odluku o korištenju maski možete naći na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Molimo za ozbiljnost u ponašanju jer epidemija još uvijek traje uz sve negativne posljedice po zdravlje naših građana.Skip to content