Izborna skupština Športsko-ribolovnog društva Dugo Selo : Novi predsjednik Mladen Fuks

Jednoglasnom odlukom članova skupštine Športsko ribolovnog društva Dugo Selo na izbornoj sjednici održanoj 26. siječnja u prostoru Ribarske kolibe na dugoselskim Bajerima donijeta je odluka o izboru novog predsjednika Društva – Mladena Fuksa, dosadašnjeg tajnika.

Za njegove zamjenike izabrani su Marijan Brezovec i Željko Cigrovski. Upravni odbor odsada čine Marijan Kokot, Marijan Brezovec, Marijan Marinković, Mladen Fuks, Željko Cigorvski, Vahidin Velagić, Alen Žličar, Vinko Murat, Miroslav Melić, Mladen Sambolić i Damir Pongrac. U Nadzorni odbor izabrani su Branko Posavec, Mate Knežević i Zlatko Lasan, a u Stegovni sud Mile Perković, Dragutin Turjak, Ljubo Pavlović te likvidator udruge Marijan Brezovec. Izabrani predsjednik zahvalio se svima na potpori pozvavši sve na suradnju, otvorenu komunikaciju i daljnji aktivni rad. Skupštini su tom prilikom prisustvovali predsjednik Športskog ribolovnog saveza Zagrebačke županije Dubravko Šeketa, tajnica Marica Habeković, tajnik Zajednice športskih udruga grada Dugog Sela Franjo Končić, dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Ivan Šajković i dogradonačelnik Dugog Sela Nikola Tominac. Predsjednik ŠRSZŽ Šeketa čestitajući novom predsjedniku i rukovodstvu uputio je riječi potpore u daljnjem radu ovog Društva, pohvalivši njihov dosadašnji rad. Dopredsjednik GV Dugo Selo Šajković osobito se zahvalio na uvijek aktivnom angažmanu članstva u organizaciji gradskih manifestacija kao što je Badnjak za građane, Fišijada, političko pecanje. Dogradonačelnik Tominac usporedio je rad ŠRD-a Dugo Selo „jednog malog poduzeća koje zahtjeva izniman rad i trud rukovodstva – od financija, tehničke izvedbe, izrade programa“. Čestitajući na svima aktivnostima u kojima sudjeluju članovi ŠRD-a posebno je pohvalio njihovo sudjelovanje u okupljanjima branitelja.

ŠRD Dugo Selo, prema izvješću o radu za 2019. godinu koje se moglo čuti na istoj sjednici, broji 497 članova – od toga 12 kadetkinja, 71 kadet, 1 junirka, 9 juniora, 18 seniorki i 386 seniora. Tijekom godine poribljeno svih osam jezera pod njihovom ingerencijom (Ciglana 1, 2 i 3, Ribnjak, Trstenik 1, 2, 3 i 4 te Abesinija) s ukupno 5.400 kg šarana, 500 kg amura i 50 kg smuđa, za što je ukupno utrošeno 131.520 kuna. Odlukom skupštine od siječnja prošle godine na svim zatvorenim vodama uveden je režim o ulovu jedne plemenite ribe dnevno od otvorenja sezone 30.3. do 1.6. i kao takva se pokazala dobrom odlukom te će se provoditi i u 2020. godini.

Tijekom protekle godine članovi društva sudjelovali su u nizu natjecanja. Prvak društva za 2019. godinu bio je senior Žarko Tadić s ulovljenih 1.780 grama ribe. Prema rezultatima ističe se članica Mirela Velagić koja je osvojila pojedinačno 4. mjesto u županijskoj ligi te joj je na sjednici skupštine tom prilikom uručeno priznanje. Prošle godine organizirana je i 5. Dugoselska cverglijada te Memorijalni kup lov ribe na dnu u čast dugogodišnjeg predsjednika Branka Deronju. Održano je i probno šaransko natjecanje na jezeru Ciglana 3 kao test kako jezero Ulovi i pusti reagira kog većeg pritiska i većeg broja ribiča.

Na natječaju Zagrebačke županije odobrena su im sredstva u iznosu od 37.500 kuna koja su uložena u nastavak projekta uređenja jezera i popunjavanja sadržaja, između svih ostalih radova osigurano je proširenje edukativne staze kao i edukativne table s potrebnim informacijama na svim jezerima koje će biti dovršene u ovoj godini, istaknuto je. Organizirana je 21 radna akcija, najviše čišćenja i uređenja zbog štete koje već duže vrijeme rade dabrovi (ruše stabla te uzrokuju posljedično eroziju tla na nasipu Ciglane 2 i kanal Puhovec). Uz dabrove štete u ribljoj populaciji nanose im i kormorani koji obitavaju na jezerima tijekom zimskih mjeseci, a obje životinjske vrste zaštićene su zakonima.

Svoje aktivnosti članovi ŠRD-a imali su i izvan područja Dugog Sela, sudjelujući na brojnim natjecanjima i manifestacijama (Kerestinec, Vrbovec, Ivanić Grad i Čazma) te na domaćem terenu (Fišijada, političko pecanje, Badnjka pod vurom i Stara jela ‘z Dugoga Sela). Isto tako surađujući s predškolskim i školskim ustanovama organizirali su nekoliko radionica u školi prirode za vrtićance i školarce.

Protekla godina zaključena s ukupno 394.140 kuna prihoda, od čega 273.670 kuna prikupljeno je od članarina, između ostalog Zagrebačke županije 37.500 kuna, refundacija TZ Dugo Selo 21.433 kuna te od ZŠUGDS 14.077 kuna. U 2020. godini planirani prihodi iznose 374.300 kuna od čega će se 147.848 kuna, što je 55% od prihoda dnevnih i godišnjih članarina te 39,5% ukupnih prihoda Društva, utrošiti na poribljavanje, u nekoliko navrata u proljeće i jesen. Ove godine s mlađem štuke planirano je poribljavanje Ciglane 2 i jezera Trstenik 1 i 2 gdje je planirano utrošiti oko 15.000 kuna. Zbog poboljšanja ribočuvarske službe, osobito na jezerima Trstenik i Abesinija u planu je kupnja motocikla za kontrolu voda, a zbog sve većeg zagađivanja, odlaganja otpada, ukoliko financijske mogućnosti dopuste, planirano je postavljanje kamera na najkritičnijim mjestima. Definirani su termini natjecanja – 11. memorijal „Franjo Genzić“ na jezeru Ciglana 1 25. travnja te 2. memorijalni kup „Branko Deronja“ 25. srpnja.

U raspravi koja je na kraju uslijedila među članovima bilo je, između ostalog, riječi o prostirkama koje ribiči moraju koristiti, zasada kao preporuka, dok će sljedeće godine biti obvezna. Bilo je prijedloga da nakon ulovljene jedne ribe ribiči dalje nastave s pecanjem, no pravila su definirana i kao takva još uvijek su među liberalnijim u odnosu na ostala ribička društva, poručio je Fuks. Bilo je prijedloga da se jedno kolo Cverglijade održi u kasnijem razdoblju dana, predvečer, da se eventualno omoguće zamjenske dozvole za Siromaju te da se riješe rampe prema rijeci Sava.

 

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG 8.JPG

 Skip to content