Izložba slika „Kratke priče“ Ive Valentić

Izložba slika „Kratke priče“ akademske slikarice Ive Valentić otvorena je 3. ožujka u dugoselskim „Starim krovovima“. Još jedno u nizu kulturnih događanja ostvareno je suradnjom Živog ateljea Dajht Kralj i Grada Dugog Sela u ugodnom ambijentu vlasnice Ljiljane Šešet.

Uvodno je umjetnicu predstavio Saša Kralj, predsjednik interdisciplinarne organizacije Živi atelje naglasivši pritom kako je umjetnica porijeklom povezana s Dugim Selom. Postava djela reflektira kinesku kaligrafiju koju je studirala u Pekingu nakon što je diplomirala na Likovnoj akademiji u Veneciji.

Slika na rižinom papiru istančanim potezima kineskog tuša, svako je djelo jedinstveno zbog zahtjevnosti ove tradicionalne tehnike. Kako je pojasnila slikarica, kad povučete prvu liniju odlučujete hoćete li, ipak, krenuti iznova jer popravljanja nema. Upravo te linije kao u prirodi zakrivljene, što u crnoj i/ili sivoj boji na podlozi lepršavog, ali čvrstog rižinog papira, predstavljaju jednu kratku priču. Promatraču je ostavljeno na volju da pročita priču na svoj način, slijedeći linije ispriča svoju. Valentić smatra kako svatko ima svoju liniju i ona bi „htjela da svi ljudi naprave liniju i na taj način komuniciraju“. U prilog tome ide i interaktivnost slika, neke su slojevite i mogu se listati kao knjige.

U ovoj postavi mogle su se razgledati i slike posvećene planinama i vodi. Nastale su za vrijeme prošlogodišnjeg Festivala europske kratke priče u sklopu čijeg je programa bio projekt Živog ateljea, pojasnila nam je slikarica. Njime se želi pojačati spona između pisane riječi i vizualne umjetnosti, njena djela uz još četrnaest autora dale su tim pričama još jednu dimenziju. Zanimljivu izložbu su, osim dugoselske publike, pogledali gosti iz Afganistana i Iraka, a zadovoljstvo ugođajem izrazila je i sama umjetnica.



Skip to content