Izvanredno glazbeno finale međunarodnog 8. Festivala klasične glazbe u Glazbenoj školi Dugo Selo

Sinoćnjim cjelovečernjim koncertom svečano je zatvoren međunarodni 8. Festival klasične glazbe u organizaciji Glazbene škole Dugo Selo koji je ove godine okupio brojne ugledne svjetske glazbenike i sastave. Podsjetimo, na Festivalu su ove godine nastupili – jedan od najboljih svjetskih komornih sastava „Schallfeld Ensemble“ iz Austrije, “Tambura quintet” kojeg čine studenti Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, pjevač Stjepan Jeršek-Štef, uz članove Tamburaškog orkestra Glazbene škole Dugo Selo, te profesore i učenike Glazbene škole Dugo Selo. Veliko finale Festivala održano sinoć okupilo je dugoselske i australske učenika iz Sydneya “Symphonic Wind Ensemble” koji su tom prilikom jučer boravili u Dugom Selu. Sve njih na početku je pozdravio te im se zahvalio na gostovanju u našem gradu, gradonačelnik Nenad Panian. Koncert je u prvom dijelu večeri započeo nastupima profesora mentora Gabrijele Balaš Frčko na violini, Marije Esih na flauti i Žanine Bilić na klaviru izvevši skladbu A. Piazzola: Godišnja doba, Proljeće. Također profesori Dora Weiss Reljić na flauti i Mirna Vunić na klaviru izvele su Fantaziju Op. 79 G. Faurea, dok su Mirna Vunić i Neven Lujo zajednički na klaviru izveli skladbu C. Debussya: Petite suite, IV. Ballet. Poznata i nagrađivana flautistica Marta Sesar, naša Dugoselka, za svoje sugrađane te večeri izvela skladbu Iana Clarkea: The Great Train Race, zadivivši sve u publici. U koncertu su sudjelovali i učenici – Mia Hrković na orguljama izvela je Menuet u g-molu J. S. Bacha, Andrej Papak na violini izveo je Koncert za violinu u a-molu, Presto A. Vivaldija, a Josip Rudelić na flauti izveo je Sonatu u G-duru, Cantabile, Allegro G. F. Telemanna. Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo izveo je Kromatsku fantaziju D. Cebića, Ej Dunave (D. Cebić – A.M. Šprihal – arr. D. Cebić), Strune (D. Cebić – Z. Nemet/D. Cebić – arr. D. Cebić) te Ne ljuti se lijepa Jelo (D. Cebić – P. Pokupčić – arr. D. Cebić). A u drugom dijelu koncertu nastupili su mladi australski glazbenici iz Sydneya iz Baulkham Hills High school – njihov Gudački ansambl – String Ensemble impresionirao je izvedbama Celtic Dreaming & Dance (Chin), Ljeto iz Četiri godišnja doba A. Vivialdija, arr. Brien te Asturias (Albinez, arr. Chin). Impozantan Simfonijski puhački ansambl – Symphonic Wind Ensemble izveo je Australian Folk Montage (arr. Wilson), Gabriel’s Oboe (Morricone, arr. Longfield) i Greensleeves (traditional, arr. Reed), oduševivši svojom vrsnom izvedbom. Njihove nastupe, uz predstavnike Grada – gradonačelnika Nenada Paniana, njegove zamjenike Jasminku Kokot Bambić i Nikolu Tominca, pratile su i Ivana Hayes i Alis Marić, posrednice i začetnice ove kulturne suradnje australskih i dugoselskih glazbenika.

Alis Marić, inače je poznata blogerica web i FB portala Čitaj knjigu, koja je povezala gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana i ravnatelja Glazbene škole Dugo Selo Darija Cebića s organizatorima dolaska australskih učenika u Hrvatsku naglasivši kako je upravo „glazba univerzalni jezik koji spaja ljude, i koja je spojila Dugo Selo s Australijom“. Ivana Hayes, Australka hrvatskog porijekla, dugogodišnja je organizatorica studijskih učeničkih putovanja australskih glazbenika u europske zemlje, a tako i u Hrvatsku te po prvi puta u Dugo Selo. Učenici privatne australske gimnazije, s pojačanim glazbenim programom, prethodno su boravili u Zagrebu, u Karlovcu gostujući u najstarijoj glazbenoj školi u Hrvatskoj, a nakon boravka u Dugom Selu „u jednoj od najuspješnijih mladih glazbenih škola u Hrvatskoj“ i održanog koncerta, uputit će se u Sloveniju i Italiju. „Nastojimo im uvijek nešto novo pokazati i odvesti u manja mjesta kako bi mogli iskusiti autentičnu hrvatsku atmosferu te u interakciji s glazbenicima, ili učenicima glazbenih škola priuštiti im nova glazbena iskustva“, kazala je Hayes, dodajući kako je ovo početak suradnje s Dugim Selom i dugoselskom Glazbenom škole. Obje su na kraju iskazale oduševljenje prijemom u Dugom Selu te uputile riječi zahvale gradonačelniku i svima u organizaciji njihovog dočeka.

Mladi glazbenici iz Australije prije koncerta boravili su u Glazbenoj školi, upoznavši se s dugoselskim učenicima i profesorima, a nakon toga u Kleti obitelji Bunčić gdje su za njih nastupili članovi KUD-a Preporod. Oni su za goste izveli plesove i pjesme Zagorja i Sesvetskog Prigorja predstavivši glazbeno i plesno bogatstvo tradicije, kao i narodne nošnje našega kraja. Nastupi naših Preporodaša praćeni su s oduševljenjem.Skip to content