Izvještajna skupština KUD-a „Preporod“: Pripreme za 110. obljetnicu u tijeku

KUD „Preporod“ ove godine obilježava 110. obljetnicu koju će obilježiti velikim svečanim koncertom u dvorani „Vatroslav Lisinski“ u studenom. Pripreme vezane za organizaciju su u tijeku, rečeno je na redovnoj izvještajnoj sjednici održanoj 16. veljače. „Preporod“ ima 317 aktivnih članova koji djeluju u 16 sekcija, naveo je u izvješću o prošlogodišnjem radu predsjednik Mario Mlinarek.

Zbog povećanog broja upisa djece formirana je dodatna dječja folklorna sekcija. Sekcije su folklorni ansambl, tamburaši sastav, dječji folklorni ansambl, škola folklora, folklorne igraonice s 4 sekcije, mala škola folklora, veterani, podmladak tamburaškog orkestra sa dvije sekcije, vokalna skupina Koledarice, dramska družina, limeni puhački orkestar, sekcija standardnih i latino američkih plesova (nastala suradnjom na projektu „Ja sam za ples“ gradskog Savjeta mladih). Ukupno je održano 1088 sati proba.

 

Lani više od 50 uspješnih nastupa

Lani su izveli više od 50 nastupa, u zemlji i inozemstvu. Bili su na međunarodnoj turneji u Grčkoj, u gradu Nafpaktosu na međunarodnom folklornom festivalu, od bližih u slovenskom Kozju. Na izlučnoj smotri koreografiranog i izvornog folklora grada Dugog Sela i općina, čiji su bili i organizatori, izabrani su za predstavnike na Županijskoj smotri u Velikoj Gorici  gdje su  dobili visoke ocjene stručnog žirija te za predstavnike dječjeg koreografiranog folklora u Samoboru. U suradnji s ZKUU Zagrebačke županije organizirana je V. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava, gdje su izabrani za najbolji tamburaški sastav u kategoriji folklornih sastava. „Preporod“ je bio suorganizator 23. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, s Hrvatskim saborom kulture i Gradom. Stručni žiri dodijelio im je treću nagradu u kategoriji folklornih sastava. Tu su i tradicionalni nastupi dječjih skupina, nastupi limenjaka, četiri božićna koncerta (jedan u Zagrebačkoj katedrali), samostalni koncert Koledarica,  izdvajamo iz podugačkog niza. Sudjelovali su u emisiji Radio Sljemena i na HRT-u. Također, bez njih ne prolazi ni jedna gradska manifestacija.

 

Nastavlja se obnova dvorane

Odlična suradnja veže ih s Gradom i ustanovama, tako i sa Zagrebačkom županijom, Ministarstvom kulture RH, TZ-om Zagrebačke županije, HSK-om, hrvatskim CIOFF-om. Potvrđuje to dobru reputaciju  „Preporoda“ čiji su projekti svake godine sve bolje valorizirani, naveo je Mlinarek. Ovdje spada V. faza obnove dvorane, sukladna projektima upućenim prema Ministarstvu, Županiji i Gradu. Obnovljena je garderoba, nabavljena nova scenska rasvjeta i tonska oprema, izmijenjene elektroinstalacije. Stakleni ormari krase predvorje, adekvatni ormari nabavljeni za instrumente te za nošnje. O fundusu nošnji vodi se posebna briga pa se i ta aktivnost može bilježiti kao sekciju za sebe. U sklopu ove obnove nabavljen je kino projektor s platnom. Ukupni prihodi iznosili su 786.920,38, rashodi 736.076,81 kuna, višak prihoda za prijenos u 2017. godinu je 45.944,44 kuna. Zadovoljni su pozitivnim poslovanjem, projekti se nastavljaju, najavio je Mlinarek dodavši kako je KUD-u dodijeljeno 150.000 kuna od Min.kulture za investicijske potrebe u 2017. godini. Uz planirana sredstva Grada, kreće se sa VI. fazom obnove dvorane koja uključuje nadogradnju sjevernih garderobnih prostora s ljetnom pozornicom. Ono što prvenstveno čini „Preporod“ su „Preporodaši“ čiji rad traje već 110. godina, a da će se nesmetani razvoj i trend uspješnosti nastaviti i u budućnosti jamči kontinuirani priljev novih članova, istaknuto je na skupštini.Skip to content