„Ježići“ iz DV-a Dugo Selo prezentirali gradonačelniku Panianu svoje sudjelovanje u međunarodnom projektu „Say Hello to the World“

Djeca iz Dječjeg vrtića Dugo Selo, polaznici engleske skupine Ježići /Hedgehogs pozdravila su jutros gradonačelnika Nenada Paniana pozdravom na litavskom jeziku – Labas!. Bio je to dobar uvod u predstavljanje međunarodnog projekta „Say Hello to the World“ u kojem, pod voditeljstvom svojih odgojiteljica Tanje Petric i Sandre Perko, sudjeluju po drugi put. Nakon što su već upoznali Sloveniju, ovaj put sklopili su prijateljstvo s kolegama iz Litve, vrtićancima iz grada Kaunasa. Cilj međunarodnog projekta “Say Hello to the World” je da se djeca u vrtićima i školama iz raznih dijelova svijeta međusobno povezuju putem interneta.

„Odradili smo jedno javljanje putem videoveze prilikom čega su se vrtićanci, jedni drugima međusobno predstavljali. Prilika je ovo se uživo pokaže, otpjeva, ispriča nešto iz naše povijesti i baštine. Cijeli je projekt zamišljen kao niz tema koje se vežu jedna na drugu. Teme su: Ja, Moja obitelj, Moj vrtić, Moj grad i Moja država. S obzirom da je studeni i Dan grada sada smo došli kod gradonačelnika kako bismo predstavili naš projekt lokalnoj zajednici. Službeni jezik sporazumijevanja je engleski, no govori se i na hrvatskom i na litvanskom kako bi djeca međusobno čula jezik drugih. Zasad su naučili kako se na litavskom kaže bok odnosno labas, pojasnila je odgojiteljica Tanja Petric. Predstavljanje obuhvaća i upoznavanje zemalja kojima bi se trebalo proći kako bi se stiglo do Litve, a svoj rad prezentirali su gradonačelniku Panianu.

„Jedna prekrasna prezentacija, prekrasan rad i odgojiteljica i djece koja su to prihvatila s entuzijazmom. Najbitnije za njih je da nešto nauče te jednog dana te zemlje i proputuju“, kazao je gradonačelnik kojem su vrtićanci predali nekoliko poklona, među kojima i njegov uokvireni portret kojeg su sami nacrtali.

Jedna od 26 Ježića je Dea Pinjuh koja nam je podrobnije pojasnila o čemu razgovaraju s litavskim prijateljima. „Pričali smo kako se zovemo i što radimo, a komuniciramo s njima preko laptota i televizora. Pjevali smo im pjesmice. Pričamo na engleskom hrvatskom, naučila sam kako se kaže bok, labas. Govorili smo o našim omiljenim crtićima, omiljenoj hrani, boji… Htjela bih ići tamo“, rekla je Dea.

Prezentaciji su nazočili ravnateljica DV-a Dugo Selo Draženka Sesan i zamjenici gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić i Nikola Tominac.

f0.JPG f1.JPG f10.JPG f2.JPG f3.JPG f4.JPG f5.JPG f6.JPG f7.JPG f8.JPG f9.JPGSkip to content