Kamo nakon osnovne škole: Učenici osmih razreda na prikazima programa Srednje škole Dugo Selo

Srednja škola Dugo Selo „otvorila je vrata“ budućim učenicima koji završavaju osnovno obrazovanje, kako bi se upoznali s obrazovanim programima prije donošenja odluke o svojim budućim zanimanjima. Tako su učenici osmih razreda osnovnih škola Josipa Zorića i Ivana Benkovića iz Dugog Sela, Stjepana Radića iz Božjakovine i OŠ Rugvica 24. travnja došli u prostore Srednje škole Dugo Selo. Ravnateljica Darinka Svetec, profesori i sadašnji srednjoškolci dočekali su ih organiziranim programom upoznavanja svih zanimanja koja bi mogli steći upisom u ponuđene obrazovne smjerove. Učenicima su ponuđeni četverogodišnji programi: opća gimnazija, tehničar za računalstvo, računalni tehničar za strojarstvo i ekonomist. Također učenici mogu upisati jedan od sedam trogodišnjih programa raznih profila: frizer, instalater grijanja i klimatizacije, plinoinstalater, vodoinstalater, automehaničar, elektromehaničar ili elektroinstalater. Ova Srednja škola i svi programi vizualno su predstavljeni na video prikazu. Individualne učeničke sklonosti i želje mogle su se neposredno doživjeti u različitim radionicama uz stručno vodstvo. Tako su se potencijalni polaznici određenog programa uživo mogli upoznati sa sadržajem , načinom rada u procesu stjecanja znanja i vještina, uvjetima i opremom koje će koristiti. Takve su radionice ne samo informativne već učeniku pružaju mogućnost spoznaje je li to ono što bi on želio učiti i čime bi se želio baviti u budućnosti.
Na samom početku učenike je ohrabrio dugoselski gradonačelnik Nenad Panian naglašavaju važnost pravog izbora budućega zanimanja. U tome su podjednako važne sklonosti i želje no valja voditi računa i o potražnji za određenim zanimanjima.
– Razdoblje školovanja je važno jer samo je u školi moguće steći znanja, a znanje je moć i budućnost svakog učenika kojem će omogućiti vlastiti posao – kazao je između ostaloga gradonačelnik Panian, pozvavši ih da i nakon završenog školovanja ostanu u Dugom Selu.
Tijekom popodnevnih sati učenici su mogli uživo upoznavati sadržaje ponuđenih programa u slagalici programskih radionica.Skip to content