Komemorativni skup u Gradskoj vijećnici Dugo Selo: Oproštaj od preminuloga satnika Željka Galovića

Danas je odana počast preminulom Hrvatskom branitelju satniku Željku Galoviću, vojniku koji je ostavio duboki trag u povijesti Domovinskoga rata i stvaranja moderne hrvatske države.
Nakon minute šutnje, Nikola Tominac, zamjenik gradonačelnika Dugog Sela i ratni suputnik preminuloga satnika Galovića, izgovorio je oproštajne riječi:
Bojnik Željko Galović rođen je 4. listopada 1962. u Vinkovcima. Početkom Domovinskog rata odazvao se pozivu Domovine i u svibnju 1991. dragovoljno se priključio u redove hrvatskih obrambenih snaga, odnosno, u 2. Gardijsku brigadu „Gromove“. Tijekom rata obnašao je niz dužnosti od zapovjednika voda preko zapovjednika zapovjedne satnije, operativac za obuku I. pješačke bojne, a zadnja dužnost mu je bila zamjenik zapovjednika bojne.
U svojoj bogatoj vojnoj karijeri sudjelovao je na krvavim bojištima u Pokupskom, Viduševcu, Farkašiću, a kasnije Dubrovniku, Maslenici-Novigradu i Livnu. Tijekom provođenja vojno-redarstvene operacije „Oluja“ teško je ranjen na Banovini kod sela Banja tijekom 4. kolovoza 1995.
Za doprinos u Domovinskom ratu i iskazanu hrabrost i ranjavanje odlikovan je: Redom hrvatskog trolista, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog križa, te medaljom „Oluja“.
Satnika Željka Galovića pamtit ćemo kao velikog domoljuba te hrabrog vojnika i časnika koji je dao veliki doprinos u obrani i oslobađanju naše domovine, ali također i kao iskrenog kolegu i prijatelja uvijek spremnog pomoći kada je to bilo potrebno, bilo u ratu ili miru – kazao je Tominac.
Umirovljeni pukovnik Ivica Šafarić u ovim teškim trenucima oproštaja, govorio je o svom preminulom suborcu,o zajedničkom putu tijekom cijelog rata i njegovu stradavanju te posebice velikom doprinosu u borbi za oslobođenje tada okupiranih dijelova Hrvatske.

Knjiga žalosti, u koju su mnogi već upisali riječi zahvale i oproštaja od preminulog branitelja Željka, postavljena je danas u Gradskoj vijećnici a potom će biti premještena u prostore Doma branitelja gdje svi koji žele do daljnjega mogu upisati svoje osjećaje.
Svi okupljeni na komemorativnom skupu izrazili su osjećaje sućuti članovima obitelji Ž. Galovića
Posljednji ispraćaj satnika Željka Galovića bit će se danas na Novom Groblju Dugo Selo u 14 sati.Skip to content