Korisne informacije za sve knjigoljupce u Dugom Selu

Trebate neko ljetno štivo, kratki ili duži roman za opuštanje kod kuće ili tijekom uživanja na plaži – ljubić, krimić ili kombinaciju nekoliko žanrova? U nastavku donosimo neke od najčitanijih i često posuđivanih naslova stranih, ali i domaćih autora iz dugoselske knjižnice.

Ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo, Predrag Topić istaknuo je kako se tijekom ljeta korisnici najviše vraćaju knjigama Marije Jurić Zagorke i Janka Matka. Uvijek je čitana Agathe Christie, odnosno prevladavaju ljubavni i kriminalistički (trileri) romani.

Uz prethodno navedene autore, romani kojima također možete upotpuniti slobodno vrijeme tijekom ljeta, a koji trenutno slove za jedne od često posuđivanih mogu se naći u dugoselskoj knjižnici.

Goran Tribuson, Vrijeme ljubavi (2017)

204 stranica

Tribusonova knjiga govori o odrastanju i ljubavi te problematici u odnosu stvarnosti i književnosti. Autor kroz sedamnaest poglavlja uspoređuje prošlost i sadašnjost ironičnim komentarima koje će najbolje razumjeti pripadnici njegove generacije. Knjiga je četvrti, odnosno posljednji dio autobiografske tetralogije. Prethodno su izašli naslovi Rani dani, Trava i korov, Mrtva priroda.

Kristian Novak, Ciganin, ali najljepši (2017)

392 stranice

Kriminalistički roman smješten u Međimurju s brutalnim ubojstvima nepoznatih – leševe bez lica teško je identificirati. Novakovo djelo zasigurno će zadržati čitatelje prikovane uz knjigu do samog kraja.

Ivana Bodrožić, Rupa (2016)

214 stranica

Radnja prati mladu novinarku, Noru Kirin koja dolazi u mali slavonski grad istražiti avanturu profesorice i sedamnaestogodišnjeg učenika s tragićnim krajem. Novinarska otkriva neke mračne događaje koji su obilježili jedno malo mjesto tijekom i nakon rata, gdje svi znaju sve, ali nitko ne zna ništa.

Od stranih autora najviše se posuđuju djela Tima Weavera poznatog po kriminalističkim naslovima; Jane Ashford i ljubavni triler Cachet; Miguel Sousa Tavares, Ekvator te ljubavni roman Vrag plavih očiju Lise Kleypas. Od žanrovskih, točnije autora fikcije, najveću popularnost uživaju djela uvijek čitanog Stephena Kinga i J. R. R. Tolkiena, dok domaći

 

Među knjigama za djecu podjednako se čitaju djela domaćih kao i stranih autora. Prevladavaju čitateljice, dok su najmlađi čitatelji manje zainteresirani za knjige.

Sanja Pilić – Mrvice iz dnevnog boravka

Sanja Polak – Dnevnik Pauline P / Drugi dnevnik Pauline P

Hrvoje Kovačević – Tajna šutljivog dječaka

Enid Blyton – Pet prijatelja u službi avijacije / Pet prijatelja na otoku Kirrinu

Jeff Kinney – Gregov dnevnik sumorna stvarnost

Anne Plichota i Cendrine Wolf – Oksa Pollock proklete veze

  1. K. Rowling – Harry Potter serijal

Svakog četvrtka u 18:00 sati održava se pričaonica za najmlađe unutar igraonice Dječjeg odjela Gradske knjižnice Dugo Selo. Bitno je spomenuti i promjene u radnom vremenu knjižnice koje se mogu provjeriti i na službenoj stranici iste – Gradska knjižnica Dugo Selo (www. gkds.hr).

Stranica knjižnice donosi pregršt korisnih informacija o događajima u knjižnici, ali i novim knjigama pod dijelom „istaknuto/noviteti“.Skip to content