Search
Close this search box.

Kreće se u realizaciju izgradnje novog spomen obilježja poginulim braniteljima

Nakon pokrenute inicijative dugoselskih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata o izgradnji prikladnijeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, Grad je danas dao suglasnost za pokretanje realizacije, a kako bi udruge zatražile sufinanciranje putem aktualnog javnog poziva Ministarstva hrvatskih branitelja za tu namjenu.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Stipo Velić te predstavnici četiri udruge koje sudjeluju u projektu: Udruge udovica i roditelja poginulih branitelja Matej Halar te predsjednici udruga „Crne mambe“ Ivica Šafarić Ninja, Hrvatski Vitezovi – Ratni Veterani 1991. Damir Mesić, HVIDR-e, koja je i nositelj projekta, Željko Galović. Sastanku su nazočili i pročelnici upravnih odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak te za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko.

Lokacija novog spomen obilježja bit će ispred budućeg KIC-a (Stari Dom zdravlja) koji će se također obnoviti. „Ovo sadašnje spomen obilježje ispred pošte nije na primjerenom mjestu niti ima prikladan prostor za prijem sudionika obilježavanja važnih obljetnica iz Domovinskog rata te drugih datuma i blagdana. Sad će se aplicirati prema Ministarstvu hrvatskih branitelja za izradu projektne dokumentacije. Nova lokacija u centru Grada, ispred Kulturnog centra, koji će se obnoviti, na vidljivom je mjestu te je primjerenija za dostojno odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima“, naveo je gradonačelnik Velić. Zadovoljstvo odabranom lokacijom izrazili su i predstavnici Udruga. „Dogovorili smo se za realizaciju, a iskoristili smo moment zato jer je otvoren natječaj Ministarstva za pomoć pri izgradnji spomen obilježja. Ove godine nadamo se sredstvima za dokumentaciju“, rekao je predsjednik HVIDR-e Galović dodavši kako će dogodine također putem natječaja, a kako ne bi opteretili Grad, prijaviti za sufinanciranje izgradnje. Što se tiče izgleda spomen obilježja, objavit će se pozivni natječaj. Na sastanku je bilo riječi i o daljnjoj međusobnoj suradnji i pomoći između udruga.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content