Kreću radovi na uređenju budućeg Kulturnog centra za posjetitelje – u ponedjeljak postavljanje skele

S današnjim datumom otvoren je građevinski dnevnik projekta uređenja dugoselskog Kulturnog centra za posjetitelje čime su i službeno započeli radovi na uređenju jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata Grada Dugog Sela koji se financira sredstvima Europske unije.

U Gradskoj upravi Grada Dugog Sela tom prilikom sastali su se predstavnici izvođača radova tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. iz Zagreba, tvrtke izabrane za poslove nadzora i zaštite na radu Karoline-Kling d.o.o. iz Rijeke te predstavnici Grada – pročelnik za gospodarstvo i financije te ujedno voditelj projekta Dean Dragičević, viša stručna suradnica za komunalnu izgradnju i zaštitu okoliša Jadranka Robić te voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Zvjezdana Budor Klarić.

„Ukupna vrijednost projekta iznosi 14,4 milijuna kuna od čega 85 posto iznosa financira se sredstvima Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja. Vrijednost građevinskih radova iznosi 11,5 milijuna kuna, a istima će se obuhvatiti sanacija objekta, protupotresna pojačanja objekta te završni radovi. Ukupna vrijednost poslova nadzora, kao i koordinacije zaštite na radu iznosi 93.000 kuna“, podsjetio je pročelnik Dragičević na cjelokupnu financijsku konstrukciju. „Preostala 2 milijuna kuna preostaje na podmirenje Gradu Dugom Selu, međutim od tih 2 milijuna već smo na natječaju Zagrebačke županije dobili 200.000 kuna te smo uputili zahtjev i Ministarstvu regionalnog razvoja za 60 posto sredstva što je preko milijun kuna“, pojasnio je dodatno pročelnik.

„Uređenje Kulturnog centra obuhvatiti će u ovoj fazi infrastrukture radove, koji će prema ugovoru s izvođačem potrajati 11 mjeseci, odnosno do 9. ožujka 2022. godine. Kako bi se ova „brownfield“ lokacija stavila u funkciju imamo rok do 2023. godine. Do tada planiramo ponovno aplicirati na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za dobivanje sredstava za sljedeću fazu, sadržajnog uređenja prostora Kulturnog centra. Na kraju moram naglasiti da od ljeta 2017. godine na ovom projektu se konstantno radilo. I prijašnjih godina bile su ideje, tada zvanog KIC-a, te su odrađeni i određeni radovi, kao što je sanacija krovišta, no tek sada se sve realizira. Ovim projektom Grad i građani će dobiti novi kulturni i društveni sadržaj, uz očuvanje dugoselske baštine i povijesnog naslijeđa u samom centru grada“, poručio je pročelnik.

„Današnjim uvođenjem izvođača radova, kao i nadzornog inženjera građevinski dnevnik kreću radovi na uređenju Kulturnog centra za posjetitelje. U ponedjeljak, 12. travnja, na gradilištu će biti postavljena skela te će biti uspostavljena nova regulacija prometa. Naime, zbog potrebe gradilišta jedan manji dio parkirališnih mjesta više neće moći biti u funkciji s obzirom da je ista površina potrebna za gradilište“, najavila je Robić prilikom obilaska terena i lokacije s predstavnicima tvrtke izvođača i tvrtke nadzora.

Podsjećamo, Kulturni centar za posjetitelje, zgrada bivšeg Doma zdravlja i nekadašnja palača obitelji Drašković, planirana je na tri etaže – u donjoj će biti stalna galerija svetomartinske  i industrijske baštine grada Dugog Sela i prostor za Turističku zajednicu. Na prvoj etaži nova Gradska vijećnica koja će biti multifunkcionalne namjene, a na trećoj etaži, odnosno potkrovlju planirano je sedam učionica za edukativne sadržaje te za potrebe Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo.Skip to content