KUD „Preporod“ gostovao u Subotici na „Dužijanci“

Članovi folklornog ansambla gostovali su od petka 11. kolovoza do nedjelje 13. kolovoza na 107. po redu manifestaciji „Dužijanca u Subotici“. Radi se o bitnom događaju zahvale Bogu i pohvale čovjeku. Središnja gradska subotička Dužijanca nastala je iz obiteljske Dužijance. Obiteljska je Dužijanca smještena u temeljnu socijalnu stanicu društvenog života, u obitelj. Tamo je u svom trajanju, o pamtivijeka. Kako je naš čovjek po zvanju ratar i radi, „proizvodi kruh naš svagdašnji“, nije čudo da što je našao načina kako će za taj kruh zahvaljivati, ponajprije svojoj obitelji, potom župskoj zajednici i na kraju cijelom gradu u proteklih godina. Taj čin zahvale za kruh, egzistenciju i garanciju života, narod bunjevački Hrvati utkao je u svoju tradiciju.

Tamburaška večer održana je u petak na glavnom gradskom trgu u Subotici. Organizatori su planirali održati svečanu proslavu uz folklornu večer u subotu sa društvima iz Subotice, Hrvatske i Makedonije. Vremenski uvjeti nažalost nisu omogućili održavanje nastupa folklornih grupa. Centralni čin Dužijance održan je u nedjelju u svečanom Sv. Misom u katedrali Sv. Terezije, nakon čega je planirano slavlje ulicama Subotice do centralno trga. Krunu Dužijance pred oltar donijeli su bandaš i banašica. Nažalost kiša nije dozvolila povorci konja, kočijama sa zapregama svečano ukrašenim žitom kao ni mnogobrojnim gostima i uzvanicima u narodnom ruhu da slavlje nastave povorkom kroz grad. Navečer je slavlje završeno velikim Bandašičinim  kolom na gradskom trgu.

Organizatori Dužijance zahvalili su svim gostima i naglasili kako je Dužijanca specifična, izvorno narodna, prepletena duhovnim, kulturološkim i tradicijskim elementima  najvažnija manifestacija Subotice.

Članovi KUD-a Preporod u sklopu ove male turneje posjetili su ergelu lipicanera „Kelebiju“ i vinariju Zvonka Bogdana. Pri dolasku posjetili smo grad Sombor, a pri povratku Petrovaradin.

KUD „Preporod“

 

Galerija fotografija na FB KUD-a „Preporod“/ Foto: UBH “DUŽIJANCA” – Zoran Vukmanov ŠimokovSkip to content