KUD PREPOROD TURNEJA PORTUGAL

Članovi folklorng ansambla i tamburaškog sastava krenuli su na put prema Portugalu 14. srpnja u 23,00 sata na 41. Međunarodni folklorni festivala „Dancas do mundo“.

Preporodaše su ispratili gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i njegova zamjenica Jasminka Kokot Bambić i željeli im sretan put i ugodan boravak u Portugalu. Na putu prema odredištu stali su u gradiću Fabreques u Francuskoj gdje su noćili. Nastavili su put prema odredištu Argoncilhe gdje su stigli u ranim jutarnjim satima treći dan puta. Tog istog dana navečer u mjestu Santa Maria da Feira održan je prijem kod gradonačelnika i organizatora gdje smo izmijenili prigodne darove i suvenire. Svečano otvorenje festivala održalo se navečer na istome mjestu u 21,45 svečanim uvodnim dijelom plesne skupine iz Portugala te predstavljanjem svake države programom od 12 minuta. Na festival gostiju grupe iz Portugala, Perua, Meksika, Bolivije, Buryatije, Srbije i Senegala. Međunarodni festival održava se u organizaciji Cioffa Portugal i Casa da Gaia-Centra de Culture Desporto e Recreio de Argonchile uz suradnju hrvatske folklorne sekcije Cioffa. Ugodni domacini docekali su nas s osmjehom na licu, a Preporodasi su ih pozdravili pjesmom i plesom. Preporodu je ovo drugi dolazak u Portugal. Prvi puta gostovali smo 2014. godine. Smjestili smo se u Školskom domu. Na festivalu gostuje 41 član KUD-a Preporod. Kulturni centar Casa da Gaia organizira tijekom godine brojna kulturna događanja. Festival Dancas do mundo surađuje s mnogobrojim folklornim festivalima u Portugalu, tako da smo već 18. srpnja gostovali u gradu Portu, zatim  u S. Miguel se Souto e Mosteiro, Bragi, Sei, Vinhu, Santo Tirsu, Almadi, Lisabonu, Espinhu, Pigierosu, Alcaneni.

Svakom nastup predvodi defile folklornih skupina gradom gdje mnogobrojnoj publici prezentiraju svoju kulturu. Festival nije natjecateljskog karaktera, što je i uobičajeno u svijetu folklora, gdje se njeguje kultura baština, prijateljstvo i ljudske vrijednosti. Organizatori festivala svakodnevno organiziraju i tematske večeri poput zabave dobrodošlice, zabave u stilu 80-tih, zabava u bijelom, zabava svih zemalja u formalnoj odjeći. Tijekom festivala svaka grupa zajedno sa ostalih sudionicima priprema zajednički završni ples na određenu pjesmu s karakteristikama vlastitih nacionalnih obilježja tradicije. Tijekom boravka posjetili smo i veće gradove Bragu, Porto, Lisabon i Almadu.

Predstoje nam nastupi u Mondim de Basto, Gondomaru, i Argoncilheu. Preporod je domaćinima i organizatorima pripremio bogate koreografije Zagorja, Sesvetskog prigorja, Zagrebačkog prigorja, Like, Posavine i brojna tamburaška intermezza.

KUD PREPOROD aplicirao je na natječaje Ministarstva kulture RH za međunarodnu suradnju i Zajednice KUU Zagrebačke županije na kojima su odobrena sredstva u iznosu od 40.000 kuna. Ostatak potrebnih sredstava podmirit ćemo vlastitim sredstvima i redovnim sredstvima Grada Dugog Sela. Procijenjeni trošak turneje iznosi 70.000 kuna,. a odnosi se na trošak autobusnog prijevoza, smještaj sudionika na putu do Portugala i Hrvatske te putno osiguranje.

Mario Mlinarek

1.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 2.jpg 20.jpg 21.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpgSkip to content