Umalo teška prometna nesreća na pruzi Dugo Selo – Sesvete

Sinoć je na relaciji željezničke pruge Dugo Selo – Sesvete izbjegnut sudar dvaju putničkih vlakova čime spriječena moguća teška nesreća. Vlakovi u kojima je putovalo više od 700 putnika, zaustavili su se na udaljenosti oko 500 metara jedan od drugog i time izbjegli frontalni sudar.

Prenosimo službeno priopćenje koje je „Dugoselska kronika“ dobila od ravnateljstva Ureda Uprave HŽ Infrastruktura d.o.o. :

„Sinoć je od 21.14 do 23.14 sati između kolodvora Dugo Selo i Sesvete bio obustavljen željeznički promet zbog incidenta. Naime, brzi vlak 782 koji prometuje na relaciji Osijek – Zagreb Glavni kolodvor dobio je od prometnika dopuštenje da krene iz kolodvora Dugo Selo prema Zagrebu. Istodobno iz kolodvora Sesvete u smjeru Dugog Sela pokrenut je putnički vlak 8087 (Savski Marof-Dugo Selo). Oba vlaka su se zaustavila na udaljenosti od nekoliko stotina metara.

U vlaku br. 782 putovalo je oko 700 putnika, dok je u vlaku br. 8087 putovalo pet putnika.

Zbog mogućeg propusta u obavljaju dužnosti sinoć je s radnog mjesta udaljen dežurni prometnik u kolodvoru Dugo Selo te će u tom statusu ostati najdulje do okončanja postupka utvrđivanja činjenica (15 dana). U slučaju da se dokaže odgovornost dežurnog prometnika, postoji i mogućnost primjene najstrože kazne – izvanrednog otkaza ugovora o radu.

Na spomenutoj dionici zbog radova i vrlo gustog prometa (oko 240 vlakova tijekom radnog dana) u određenim razdobljima promet vlakova teče jednim kolosijekom i u otežanim uvjetima. Međutim iako se vrlo vjerojatno radilo o ljudskoj pogrešci, drugi elementi koji uređuju sigurnost željezničkog prometa su spriječili da se nesreća i dogodi.“, stoji u priopćenju.Skip to content