Mejaši i Pohod svetog Martina za kraj Martinja u Dugom Selu

Subota 11. studenog bila je posvećena djeci. Nastupile su dječje folklorne skupine KUD-a Preporod te su pokazali kako i oni najmlađi poštuju tradiciju ovoga kraja. Svojim veselim i vedrim glasovima kao i plesnim koracima dokazali su da tradiciju može poštovati baš svatko. Publika koja je ispunila šator nije mogla sakriti oduševljenje nastupom svojih mališana. Djeca su uživala u i predstavi „Lara u svijetu životinja“, mala dječja nasmijana lica budno su pratila svaki pokret glumaca kako im ništa ne bi promaklo. Nakon predstave došao je red na dječje vrtiće našega kraja. Djeca su željno iščekivala svoj nastup te su očima tražile svoje roditelje kako bi barem na kratko sakrili svoje veselje i uzbuđenost. Mališani su svoj zadatak shvatili ozbiljno te su dali sve od sebe da pokažu ono što su ih vrijedno naučile njihove tete u vrtiću. Nakon dječje jutarnje uvertire pozornicu je preuzeo vokalni ansambl „Duga“ koji su svojim zadivljujućim i očaravajućim glasovima publiku ostavili bez daha, što je publika na kraju popratila glasnim i dugačkim pljeskom. Dugoselske mažoretkinje spremno su dočekale svoj nastup spretno bacajući svoje štapove u zrak uz ritam Limene glazbe KUD-a Preporod. Svečani dio subote započeo je Međunarodnom smotrom folklora KUD-a Preporod. Mnogobrojni sudionici oduševili su svojim plesom kao i narodnim nošnjama svoga kraja a posebice bojama na svojim nošnjama. Sva sreća što nije bilo ocjenjivačkog žirija jer bi im nastupi zadali prave glavobolje. Ples za plesom izmjenjivao se na pozornici, tradicija za tradicijom. Dugoselčani itekako mogu biti počašćeni što su imali priliku uživati u Međunarodnoj smotri folklora KUD-a Preporod. Vjerujemo da su sudionici čuli glasan pljesak publike koja je bila oduševljena nastupom a neki od njih su dobili i svečano priznanje. Kraj subotnje večeri zaokružili su Mejaši. Svojim energičnim nastupom podigli su atmosferu te su rasplesali mnogobrojnu publiku svojim hitom „Zorica“. Sigurni smo da je njihov cjelovečernji nastup dobro izmorio publiku koja je neumorno pjevala svaku pjesmu koju su Mejaši pripremili. Mejaši su se nakon nastupa zadržali u Dugom Selu a kako i ne bi kad su imali tako dobru publiku kao i mlado vino kojem je teško odoljeti. Nadamo se da će nas Mejaši još koji put razveseliti svojim odličnim nastupom.

Nedjelja je bila posvećena Povorci sv. Martina kroz Dugo Selo. Valja podsjetiti da grad Dugo Selo sudjeluje u NewPiligrimAge-EU Project Interreg Centralna Europa 2014.-2020. kojem je cilj poticanje nematerijalne i materijalne kulturne martinske baštine.

U ranojutarnjim satima sudionici su se okupili ispred crkve sv. Martina na Martin bregu koja je neizostavni dio našega Grada. Crkva koja ponosno stoji još od davne 1209.godine doprinijela je posebno ozračje samom pohodu svetog Martina kroz Dugo Selo. Valja si samo zamisliti koliko je ljudi koračalo prema crkvi kako bi doživjeli svoje najsretnije ali i one najtužnije trenutke svoga života. Crkva sv. Martina koja je služila kao utočiste mnogim ljudima ponovno je dobila taj značaj a to je najbolje dočarao pohod sv. Martina.

Profesor srednje škole „Dugo Selo“ Miroslav Begić rekao nam je kako je na inicijativu voditeljice projekta Zvjezdane Budor Klarić dao prijedlog o pohodu svetog Martina kroz Dugo Selo te je na taj način želio dati novi poticaj za nematerijalni razvoj kulturne martinske baštine grada Dugog Sela. „Moj prijedlog pod izvornim nazivom Pohod svetog Martina kroz Dugo Selo 2017.godine osmišljen je kao jedan novi događaj koji je u gradu po mom mišljenju bio potreban. Svi znamo da je sveti Martin zaštitnik grada Dugog Sela, ali nas malo zna za njegova dobra djela koja je činio za svoga života. Cilj povorke je osvijestiti njegova djela posebice kod mladih kako bi i oni sami činili dobra djela. Sveti Martin je svima nama putokaz za bolji život i međuljudske odnose te bi se barem jednom godišnje trebali sjetiti njegovih dobrih djela.“, istaknuo je profesor Begić.

Povorka je krenula od crkve sv. Martina te je prolazila kroz Šaškovečku ulicu pa sve do Župne crkve Svetog Martina gdje je povorka sudjelovala na svetoj misi nakon čega se pohod nastavio ulicom Josipa Zorića, Osječkom te Domjanićevom ulicom. Povorka je imala pet postaja od kojih je svaka nosila svoju priču. Prvo stajanje svetog Martina bio je susret s vinogradarima koje je zatekao kako vrijedno rade. Blagoslovio je njih i njihov rad te ih pozvao na put dobrote i milosrđa. Na drugoj postaji sveti Martin se susreo sa prosjakinjom, zaogrnuo je plaštom i pozvao u kočiju. Treće stajanje svetog Martina je susret s gubavcem kojem prilazi, blagoslovi ga, nudi mu lijek i utjehu te ga  poziva u kočiju. Na četvrtoj postaji sveti Martin se susreće sa vojnicima koje blagoslovi te se podsjeti da je i on nekada bio vojnik i poziva ih na svoj put dobrote i milosrđa. Peto i zadnje stajanje svetog Martina bilo je kod Župne crkve svetog Martina u središtu grada gdje se susreo s našim „anđelima“, djecom iz Centra Stančić kojima je sveti Martin rekao da ovaj grad bez njih ne bi bio isti. Djeci su tom prilikom podijeljeni prigodni pokloni. Povorka je nastavila svoj put do starog rukometnog igrališta gdje je nastavljena centralna proslava. „Cilj povorke je skrenuti pozornost svima da dobra djela činimo svaki dan, da pomažemo jedni drugima, siromašnima, bolesnima, starima i usamljenima. Povorka kao svojevrsna poveznica između stare i nove crkve svetog Martina trebala bi postati nova kulturna nematerijalna martinska baština grada koja će nas uvijek podsjećati koliko je važno da razvijamo empatiju jedni prema drugima i koliko nam moraju biti važni tradicija i običaji našeg kraja. Naše običaje, tradiciju i štovanje naši svetaca i njihovih dobrih djela moramo prenositi na mlađe naraštaje koji će na taj način postati bolji ljudi, naučiti nove sadržaje vezane za martinsku baštinu i puno je više cijeniti.“, za sam kraj rekao nam je profesor Begić.

Na Martinskom ručku sudionicima Pohoda pridružili su se brojni građani u šatoru pored POU-a. Uživalo se u finim kobasicama s kiselim zeljem, a kako se čulo, bio je to pravi meni za prohladni nedjeljni dan. Za zabavne glazbene trenutke pobrinuli su Glazbena škola Dugo Selo, dugoselska ženska klapa Felicitas i Jelena Jella Vanjek. Ovo je ujedno bilo i zadnje događanje četverodnevnog “Martinja u Dugom Selu” čiji je bogati program oduševio Dugoselce i sve one koji su posjetili ovaj grad te ponijeli dio zaštite sv.Martina koja će trajati taman do sljedećeg Martinja. Organizatori su bili Grad Dugo Selo, TZ Grada Dugog Sela, POU Dugo Selo, KUD “Preporod”, Udruga “Terra sancti Martini” Dugo Selo i Udruga vinara Brckovljani.

 

Kristina PavlićSkip to content