Na Martinu obilježeno Vincekovo: Škare, vino i kobasice za vinorodnu godinu

Nakon  nedavnog kušanja mladih vina, koja su dobila najbolje pohvale, dugoselski vinogradari i vinari pohodili su gradsko trsje u nedjelju, dan uoči Blagdana sv. Vinka. Na vrh Martina pridošli su brojni ljubitelji vinogradarske tradicije, koji su imali priliku kušati martinsko vino, sami  ispeći  kobasice na vatri ili pojesti one kuhane.   Prva ovogodišnja svetkovina započela je u dobrom raspoloženju a toplo sunce, unatoč zimskom mjesecu siječnju, dodatno je ugrijalo domaćine i goste.  Čuli  su se zvuci limene glazbe  KUD-a Preporod, a potom se zaorila pjesma Preporodovih koledarica. Zvuk zvona označio je početak  prve rezidbe vinove loze koju su najavili vinari Udruge „Terra sancti Martini“ – Krešo Šantić, Željko Melić a predvodio ih je vinar Joža Kulaš govoreći prigodne riječi o svecu Vinku i zazivu vinorodne godine.

Tri šibe vinove loze odrezao je predsjednik  dugoselske Vinogradarsko-vinarske udruge Boris Mahač .  Stavivši ih u vrč, on je šibe  povjerio dugoselskom gradonačelniku Nenadu Panianu,   u čijem se uredu očekuje pupanje, što će, sukladno vjerovanju,  najaviti vinorodnost ove godine. Prethodno tome, predsjednik vinara  Mahač i gradonačelnik Dugog Sela  Panian,  obilato  su vinom  zalijevali kobasicama okićene  trsove vinove loze. A pritom su dobrim vinom i nazdravili.

Škare , vino i kobasice, uz dobru pjesmu i prigodne riječi, trebali bi pridonijeti  dobroj rodnosti grožđa  i  užitnim  vinima u završnici. Sudeći po dobrom ozračju,  želje bi se trebale ostvariti. Nakon obreda rezidbe zasvirali su tamburaši Glazbene škole Dugo Selo pod  ravnanjem prof. Daria Cebića. Dobro raspoložen gradonačelnik Panian s njima je otpjevao „Suzu za zagorske brege“  i najavio vinogradarske poslove u još jednom vinogradu na vrhu Martina, koji  postaje  vlasništvo Grada. U ovakvom raspoloženju posjetitelji su se zadržali do zalaska sunca, uz  glazbu pa i ples,  uz vino i   kobasice koje su kuhali i poslužili dugoselski vatrogasci. Događaj je posjetila i  veća grupa umirovljenika koji su vlakom došli iz Zagreba, a potom pješice  na Martin i s Martina. Kao nekad!

Bila je to 22. organizirana  svetkovna  rezidba vinove loze  Martin bregu, gdje se nastavlja vinogradarska  tradicija sve dok je onih koji to žele.Skip to content