NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2015.: Vrt OŠ Josipa Zorića među „10 veličanstvenih“!

Svečano proglašenje pobjednika ekološko-edukativnog projekta i natječaja „Najljepši školski vrtovi“ u 2015. godini u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održano je u petak, 20. studenog, u studiju „Bajsić“. Na svečanosti je ravnateljici OŠ Josipa Zorića Mari Mamuzi uručeno priznanje za „Najljepši školski vrt 2015.“, a učiteljica prirode i biologije Sonja Grgac primila je zasluženu diplomu za svoj dugogodišnji rad u školskom dvorištu, ekološko osvješćivanje učenika i učitelja te promicanje kulture očuvanja prirode u školi i široj zajednici.

Inače, projekt „Najljepši školski vrtovi“ nastao je još 1994. godine na poticaj ekološke emisije Prvog programa Hrvatskog radija „Slušaj kako zemlja diše“ urednice Lidije Komes, a OŠ Josipa Zorića natječe se od 2012. godine. Članice stručnog povjerenstva za dodjelu nagrada Ivna Bućan, Astrid Horvat, Dobrila Kraljić, Vesna Cetin-Krnjević i Lidija Komes obišle su školsko dvorište u dva navrata, u srpnju i u rujnu, te pohvalile sve njegove elemente – školski povrtnjak, voćnjak, ružičnjak, kamenjar, jezerce s močvarnim biljkama te novi Etno kutak.

U uži izbor za moguću nagradu ušlo je 130 školskih vrtova, a vrt OŠ Josipa Zorića opet se našao u finalu te je proglašen kao jedan od deset najljepših školskih vrtova u Republici Hrvatskoj. Kao kruna ovoga priznanja bit će izdavanje monografije „10 veličanstvenih“ školskih vrtova u 2015. godini u kojoj će biti predstavljen i vrt OŠ Josipa Zorića.

Ovom prilikom čestitamo svim učenicima i učiteljima, a osobito učiteljici prirode i biologije Sonji Grgac, na velikom uspjehu za izuzetan trud i nastojanje da nam okoliš u kojem živimo i radimo bude što ljepši i inspirativniji za učenje i zabavu!

U nastavku pročitajte kratki intervju s učiteljicom prirode i biologije Sonjom Grgac.

Radoznale reporterke: Profesorice Grgac, čestitamo Vam na osvojenoj diplomi i molimo vas da nam kažete nekoliko riječi o natječaju.

Sonja Grgac: Hvala vam na čestitkama! Natječaj za najljepši školski vrt provodi se već 20 godina, a u njemu sudjeluju mnoge škole. Mi se na natječaj javljamo već 3 godine i jedina smo škola u Zagrebačkoj županiji koja je postigla ovakav uspjeh. Svake smo godine pri vrhu, dobili smo priznanja i diplome za najljepši školski vrt. Među 10 smo najljepših u Hrvatskoj, a 130 škola ušlo je u uži izbor.

Radoznale reporterke: Kako je bilo na završnoj svečanosti?

Sonja Grgac: Ove godine bilo je izuzetno uzbudljivo, jer sam za svoj rad i trud u školskom vrtu nagrađena osobitom keramičkom diplomom koja prikazuje naš planet, s prelijepim cvijetom na vrhu.

Radoznale reporterke: Što vam ta nagrada znači?

Sonja Grgac: Mnogo mi znači i osjećam se jako lijepo i sretno. To mi je motivacija za daljnji rad.

Radoznale reporterke: Koje su specifičnosti našeg vrta?

Sonja Grgac: Čitav naš okoliš je predivan, a najinteresantniji mi je dio s jezercem, lopočima i vodenom lećom, gdje se nastanilo i nekoliko žaba! U tom dijelu dominiraju biljke koje vole vodu i vlagu poput lokvanja, pampasa, perunike, šaša, vrbe i hortenzije.

Radoznale reporterke: Koja vam je inspiracija za to što radite?

Sonja Grgac: Najveća su mi  inspiracija ljubav prema prirodi i biljkama i želja da tu svoju ljubav uspijem prenijeti i na učenike kako bi se i oni s ljubavlju odnosili prema prirodi, njegovali je, čuvali i uživali u njezinim blagodatima. Svaka je biljka živo biće.

Radoznale reporterke: Koliko vam učenici i profesori pomažu u vrtu?

Sonja Grgac: Sve ovo što smo napravili u našem vrtu djelo je naših učenika, tehničkog osoblja i učitelja. Izuzetno je važno i to što imamo veliku podršku ravnateljice Mare Mamuze. Iskreno, bez zajedničkog rada puno bi toga ostalo neostvareno, tek tračak neke ideje o ljepšem okolišu. Također, prijatelji škole koji nisu zaposlenici jako nam pomažu, a dobili smo i mnoge donacije biljaka od naših sugrađana koji su prepoznali naš rad u vrtu. Ovom bih prilikom posebno istaknula školskog majstora Ivana Ivančana.

Radoznale reporterke: Biste li nešto poručili mlađim naraštajima?

Sonja Grgac: Zar nije ljepše i zdravije živjeti u čišćem i urednijem okolišu? Priroda je dio nas, a jednako tako i mi smo dio nje.

Klaudia Kolgjeraj, 7. e

Anamari Bagarić, 7.eSkip to content