Nastavak kulturne suradnje Živog ateljea Dajht Kralj i Grada Dugog Sela: O drevnoj religiji, povijesti i kulturi Ezida

Riječju, glazbom i fotografijama, ali uz prigodnu gastro degustaciju, dugoselskoj publici okupljenoj u prostoru ugostiteljskog objekta „Stari krovovi“ protekle subote, 23. travnja, približena je jedna vrlo udaljena, pomalo izolirana etičko-vjerska skupina Ezidi, ili Jezidi, koja trenutno prolazi teško razdoblje svoje povijesti. Jezidi su kao grupacija rasprostranjeni po Iraku, Iranu, Siriji, Turskoj, Armeniji, Gruziji, kao i europskim državama, uslijed posljednjeg progona od strane ISIL-a. No, o političkoj situaciji te večeri nije bilo riječi, već je prezentacija prije svega fokusirana na kulturne, etničke, vjerske i antropološke osobitosti ovog naroda. O dugoj povijesti govori podatak da su nedavno proslavili Novu godinu – 6766., a tada tradicionalno njeguju običaj ukrašavanja pisanica, navadu koji će kasnije preuzeti kršćani. Vjera Jezida datira dalje od kršćanstva i islama, iako ima poveznica sa kršćanstvom i islamom, ali i s judaizmom, zoroastrizmom te drevnim religijama Mezopotamije. Specifičnosti vjerskog života uvjetovali su i običaje i život, o kojima je bilo najviše riječi u prezentaciji njihovog člana Nawara Ghanima Murada, koji već više godina živi u Zagrebu. On se osvrnuo na svoj život u gradu Bashiqa & Bahzany, kojeg su još zvali „mali Irak“ u kojem su Jezidi, kršćani i muslimani živjeli u zajedništvu i miru. Te večeri arapskom glazbom na svojoj 44 godine staroj arapskoj lutnji (oud) Firaz Hamoud, inače Sirijac, dočarao je svijet Jezida, kao i izložene fotografije Saše Kralja nastale tijekom njegovog boravka u njihovom okružju, dok uz ponuđene kolače od datulja, gosti su mogli daleki svijet i „okusiti“.
Cjelokupno događanje nastavak je suradnje Živog ateljea Dajht Kralj i Grada Dugog Sela, u projektu „U susret novom Muzeju Dugo Selo“. Nakon uspješne prezentacije umjetnika u rezidenciji, Lin Wena, održane također u Starim krovovima, Živi Atelje DK organizirao je ovaj događaj, pod nazivom „Ezidi, Nova godina 6766.“. Moramo napomenuti da je kao poseban gost te večeri bio mladi dugoselski glazbenik Filip Novački, nastupivši na kineskom tradicionalnom glazbalu gu qinu – upravo „oživotvorenje“ ideje Živog ateljea Dajht Kralj – spajanje i prijateljsko surađivanje umjetnika. Naime, kineski umjetnik do ponovnog dolaska ustupio je svoje glazbalo na uporabu i eksperimentiranje našem mladom glazbeniku – a te večeri bili smo svjedoci da je Filip odlično usvojio sviranje na ovom instrumentu.
U ime Grada Dugog Sela događanju su prisustvovali gradonačelnik Stipo Velić i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko, koji se obratio tom prilikom riječima zahvale organizatorima – Živom ateljeu DK u proširenju kulturne ponude grada, kao i riječima podrške u daljnjoj realizaciji projekta.Skip to content