Neven donio obilan snijeg

Ciklona Neven koja je jučer jačala nad zapadnim Sredozemljem donijela je našim krajevima obilan snijeg i jak vjetar. Na dugoselskom području sniježiti je počelo sinoć uz povremene jače zapuhe, a vozila zimske službe posipavala su prometnice. Na terenu su dvije ralice koje nastavljaju s posipavanjem i čišćenjem ulica 1. i 2. prioriteta, kazao nam je Davor Miljanović, voditelj odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo. Situacija je pod kontrolom, prati se prognoza i pretpostavka je da će navečer prestati oborine, tada će na teren izaći sve ekipe odnosno 3 ralice i 3 bagera i očistit će se ceste svih prioriteta te posipati mješavinom soli i sipine. Ujedno se pozivaju građani da počiste nogostupe ispred svojih objekata te ukoliko je moguće da ih pospu solju s obzirom na najavljene niske temperature sljedećih dana. Županijske prometnice, kao što su sve glavne ulice, Prozorska, Grgošićeva, B. Huzanića, Predavčeva, Rugvička te ceste u Andrilovcu čisti zimska služba Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, dok sve nerazvrstane ceste na području grada čisti već dvije godine tvrtka „Prigorac građenje“ d.o.o. iz Sesveta. U gradskom proračunu je za ovosezonsku zimsku službu osigurano 500.000 kuna sredstava.

Nema zastoja u cestovnom prometu na ovom području, a vlakovi u zagrebačkom gradsko-prigradskom prometu su redoviti dok na ostalim područjima promet teče uz manje poteškoće. http://www.hzpp.hr/stanje-u-prometu22

Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti su zatvorene.  Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca i prema Dalmaciji. Vozačima se savjetuje da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme. Informacije o stanju i prohodnosti cesta u RH dostupne su danju i noću preko telefona 072/777-777 i portala www.hak.hr/info/stanje-na-cestama.

Za zagrebačku regiju, Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje – obilniji snijeg i stvaranje debljeg snježnog pokrivača, visina snijega 10-30 cm. Žuto stanje pripravnosti je za vjetar – jaki i olujni udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, osobito u višim predjelima, a najjači udar vjetra 55-65 km/h.

Po prognozi DHMZ-a, sutra će biti oblačno vrijeme, povremeno uz slab snijeg. Snijeg će prestati padati sredinom dana, a prema kraju se očekuje i djelomično razvedravanje. U noći i ujutro još će puhati umjeren sjeveroistočnjak, postupno će slabjeti. Jutarnja temperatura od -4 do -2, najviša dnevna od -2 do 0, a u noći na nedjelju će jače zahladnjeti.Skip to content