NOĆ MUZEJA U DUGOM SELU 30. SIJEČNJA

plakat_finalno_2-800x800Brojnim muzejima, galerijama te drugim kulturnim i baštinskim ustanovama diljem Hrvatske i ove se godine priključilo Pučko otvoreno učilište Dugo Selo u organiziranju Noći muzeja. Ovaj kulturni događaj, deseti po redu, održat će se u petak 30. siječnja. U Dugom Selu organizira se po drugi put, a odvijat će se na dvije lokacije. Započet će u 19 sati otvorenjem izložbe umjetničkih djela posvećenoj plemićkoj obitelji Drašković u Maloj galeriji – prostor u Kolodvorskoj ulici 3. Odlukom Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova, godina 2015. proglašena je godinom grofa Janka Draškovića, najstarijeg „ilirca“, preporoditelja i književnika.

Predrag Topić, prof. iz Gradske knjižnice Dugo Selo govorit će o doprinosu grofa Draškovića hrvatskom jeziku i Ilirskom preporodu u kojem je isticao primarno hrvatsku komponentu.

Tematska zbirka umjetničkih djela posvećena ostavštini obitelji Drašković u Dugom Selu nastala je 2007. godine prigodom susreta likovnih umjetnika Zagrebačke županije u Dugom Selu. Obuhvaća 20 umjetničkih djela.

Program će se nastaviti u Srednjoj školi Dugo Selo (Ferenčakova 25) od 20 sati. U auli će biti postavljena izložba slika proslavljenog multimedijalnog umjetnika Zorana Tairovića, a večer će započeti koncertom njegove glazbe pod nazivom „ECCE HOMO“ u izvedbi sopranistice Blanke Tkalčić i pijanista Danijela Ota. Uz likovna dijela i glazbu, prikazivat će se i dokumentarni filmovi tematski vezani za život Roma. Tairović je rođen u Novom Sadu gdje je i diplomirao slikarstvo. Bavi se slikarstvom, komponiranjem i režijom. Autor je opere „Invsibly gipsy“, te brojnih filmova. Njegove slike izložene su u muzejima diljem svijeta, među njima su i Civico Bassano del Grappa u Italiji i crkva Monto Berico u Boliviji. Ovogodišnja dugoselska Noć muzeja trajat će do 23 sata.

Proteklih devet godina hrvatske je muzeje tijekom Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, a prošle 2014. godine zabilježeno je rekordnih 360 000 posjetitelja koji su obišli preko 200 muzeja. Posebno je vrijedna činjenica da su se u manifestaciju uključile i druge ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubove, kao i lokalne zajednice s programima na otvorenim gradskim prostorima.Skip to content