Nova zelena ograda uz glavnu prometnicu

Početkom listopada pokrenuli smo radove na uređenju prednjeg dijela dvorišta odnosno obnovi zelene ograde koja nas dijeli od glavne prometnice. Izgled dosadašnje ograde nije bio u suglasju s uređenim površinama s unutarnje strane dvorišta, a poteškoće u održavanju postojeće razgranate živice kao i dotrajalost pocinčanog pletiva bile su razlog više za ovu promjenu. Uzme li se u obzir da naše dvorište graniči s javnom površinom Ulicom Josipa Zorića, ovaj poduhvat ravnateljice Mare Mamuze ujedno je i doprinos uređenosti našeg grada.

Izraženo u brojkama, radi se o gotovo 80 m dugoj trasi uz nogostup od glavnog ulaza za autobuse do ulaza na parkirnu površinu pored blagovaonice. Od dobre ideje do realizacije, naoko jednostavan posao odvijao se u dvije etape: strojno uklanjanje živice i zaostalog korijenja te sadnja novih biljaka u iskopani kanal. Prva etapa, iskop i priprema terena bagerima kao i dovoz humusnog materijala za poboljšanje tla, povjerena je autoprijevozničkom i građevinskom obrtu „Kajba“ iz Dugog Sela, a sadni materijal osigurala nam je tvrtka Ambijenti d.o.o vlasnika Pere Vidovića iz Čakovca. Važno je pojasniti da ovu donaciju zahvaljujemo uspjehu naše škole na prošlogodišnjem krugu natjecanja za najljepše školske vrtove, odnosno zalaganju naše učiteljice i voditeljice uređenja gđe Sonje Grgac koja nas je dovela do tog uspjeha. Naime, organizator natječaja uz dodjelu priznanja najboljim ustanovama dodjeljuje i određeni novčani iznos u obliku sadnog materijala i potrepština za uređenje okoliša koje natjecatelji sami dogovore sa suradničkim tvrtkama, a u našem slučaju to su bile thuje za zelenu ogradu.

Najljepši dio ovog posla bio je izbor biljaka i sadnja nove zelene ograde. Iz ponude donatorske tvrtke odlučili smo se za zimzelenu varijantu za razliku od dosadašnje listopadne živice, a od nekoliko sorti thuja izabrali smo smaragdnu thuju, odnosno Thuju occidentalis „Smargad“, poznatu kao kraljicu među thujama zbog duboke smaragdne boja koja se ne mijenja ni tijekom zime. Sadnja biljaka u iskopani kanal bila je druga i posljednja etapa preobrazbe tog dijela dvorišta u kojoj su osim voditeljice Sonje Grgac sudjelovali gospodin Ivan Grgac te naši domari i učitelji. Sadnice su posađene na preporučeni razmak i time smo dobili novu zelenu ogradu i dodatni pejzažni element našeg parka.

I.KlasnićSkip to content