Obavijest Udruženja obrtnika Dugo Selo o održavanju tečaja higijenskog minimuma

Udruženje obrtnika Dugo Selo u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ organizirat će tečaj higijenskog minimuma, u prostorijama UO Dugo Selo. U nastavku navedeni su kontakt podaci za prijavu na tečaj i poveznica na stranicu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, putem koje možete pronaći više informacija vezanih za polaganje higijenskog minimuma (edukativni materijal, prijavnicu i uputnicu za tečaj).

 

Ministarstvo zdravstva objavilo je edukativni materijal za osobe koje svoje poslove obavljaju u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima te fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osoba koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice. Spomenuti materijal sastavni je dio novog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. 79/07, 113/08, 43/09 130/17), odnosno Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (N.N. 116/18).

U djelatnosti pružanja usluga njege i uljepšavanja lica i tijela prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti uključeni su:Frizerski saloni, Saloni za pedikuru, Kozmetički saloni, Saloni za masažu tijela

U djelatnosti unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice uključeno je:Tetoviranje (tattoo), Piercing, Iscrtavanje obrva (microblading), Trajna i polutrajna šminka.

Predavanje bi se odvijalo u jednom danu, a nakon tjedan dana, organizirali bismo ispit za polaznike. Predavanje i ispit održao bi se u prostorijama Udruženja obrtnika Dugo Selo, B. A. Kažotića 4, Dugo Selo.

Odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. 79/07, 113/08, 43/09 130/17), osobe zaposlene u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda te prethodno navedenim djelatnostima, moraju imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti.

Navedena znanja o sprečavanju zaraznih bolesti osobe moraju steći prije stupanja na radno mjesto, odnosno potrebno ih je obnavljati svakih pet godina.

Smatra se da osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, medicinske biokemije i sanitarnog inženjerstva posjeduju potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti te su izuzete od prethodno navedene obveze.

Za osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za zanimanja za djelatnosti navedene u Pravilniku, smatra se da imaju usvojena potrebna znanja za rad. Navedene osobe upućuju se na tečaj nakon pet godina od dana završetka srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.

Osobe koje podliježu obvezi pohađanja Tečaja i koje isti pohađaju prvi puta, dužne su prisustvovati teorijskoj nastavi. Teorijska nastava i/ili obnavljanje znanja provodi se isključivo temeljem odobrenih edukativnih materijala. Postupak provjere stečenog znanja obavlja se pred Ispitnom komisijom. Nakon uspješno položenog ispita, polaznik dobiva Potvrdu o završenom tečaju koja vrijedi 5 godina. Nakon isteka petogodišnjeg trajanja Potvrde, polaznik više ne mora pohađati teorijsku nastavu, već svoje znanje obnavlja koristeći odobrene edukativne materijale te prijavom ispita. Nakon uspješno završene provjere znanja pred Ispitnom komisijom, polazniku se izdaje nova Potvrda sa jednakim rokom trajanja.

Prijava za Tečaj podnosi se putem pravne odnosno fizičke osobe poslodavca kod koje je radnik zaposlen ili osobno.

Program stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti osoba koje obavljaju poslove u proizvodnji – prvo polaganje programa, putem teoretske nastave – iznosi 330,00 kn.

Obnavljanje znanja – 165,00 kn.

Kontakt podaci za prijavu na tečaj!

Za tečajeve higijenskog minimuma obavezne su predbilježbe na niže navedene kontakte:

Robert Kecerin, dipl.sanit.ing.

Tel: 01 4696-155, 01 4696-182

Gsm: +385 91 4678 065

e-adresa: thm.pup@stampar.hr

e-adresa: robert.kecerin@stampar.hr

Za više informacija možete pogledati poveznicu na službenu mrežnu stranicu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, gdje možete pronaći edukativni materijal za tečaj, odluku o visini troškova, prijavnicu i uputnicu za tečaj higijenskog minimuma.

http://www.stampar.hr/hr/thm-kozmetikaSkip to content