Obilježava se “Dan ružičastih majica”: Dugoselski Savjet mladih organizirao tribinu “Prevencija nasilja među mladima i djecom” u petak 26.veljače u Dvorani KUD-a “Preporod”

Zadnje srijede u veljači obilježava se Svjetski dan prevencije nasilja među djecom i mladima poznat pod nazivom “Dan ružičastih majica” (“Pink shirt day”). U obilježavanje se uključio Savjet mladih Grada Dugo Selo organiziravši tribinu na temu “Prevencija nasilja među mladima i djecom” koja će se održati u petak 26.veljače u Dvorani KUD-a “Preporod” s početkom u 11:00 sati. Sudjelovat će predavači iz udruge roditelja “Korak po korak”, glumačka sekcija KUD-a “Preporod” te sami učenici 7.-ih razreda OŠ „Ivan Benković“ i OŠ „Josipa Zorića“.
Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece. Centar za Edukaciju i Prevenciju Nasilja (CEPN), nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje.

Radovi učenika 4.b razreda učiteljice Sofije Štefanec-Klobučar na temu vršnjačkog nasiljaSkip to content