OBILJEŽAVANJE DANA 112

U Republici Hrvatskoj 11. veljače obilježava se kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe – Dan 112.

Korištenje broja 112 uvedeno je u Republici Hrvatskoj ustrojem državne upravne organizacije – Državne uprave za zaštitu i spašavanje 2005. godine, kada je ustrojena i Služba za sustav 112.

U državama Europske unije, broj 112 za pozivanje hitnih službi koristi se temeljem Odluke o uvođenju jedinstvenog europskog broja za sve hitne službe, broja 112, koju je Vijeće Europskih zajednica donijelo 29. srpnja 1991. godine.

Županijski centar 112 Zagreb nadležan je za operativnu funkcionalnost broja 112 za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U proteklih 12 godina sustav 112 u Republici Hrvatskoj ispunio je svoju osnovnu namjenu i prepoznat je kao sustav na koji se građani i turisti mogu osloniti u svakoj hitnoj situaciji.

Podsjećamo na značajke i prednosti broja i sustava 112:

– broj 112 građanima i turistima dostupan je 24 sata dnevno, a pozivi su besplatni sa svih javnih telefonskih govornica, mobilnih ili fiksnih telefonskih priključaka

– pozivom na broj 112 može se dobiti pomoć bilo koje hitne službe: policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, gorske službe spašavanja, službe traganja i spašavanja na moru, inspekcijske ili komunalne službe te udruga građana koje su svojim aktivnostima i sposobnostima vezane za sustav civilne zaštite, kao što su lovci ili ronioci

– pozivom na broj 112 štedi se vrijeme jer jedan poziv praktično paralelno alarmira nekoliko službi, odnosno operater nakon dojave hitnog slučaja alarmira i komunikacijski koordinira sve hitne službe u konkretnoj situaciji

– sustav 112 omogućava lociranje pozivatelja na broj 112, te prijem hitnog poziva na stranim jezicima

– hitne službe u svom operativnom radu nisu ometane zlonamjernim, nenamjenskim ili višestrukim opetovanim pozivima o istom hitnom slučaju jer im operater centra 112 takve pozive ne spaja.

U svezi navedenog, a s ciljem daljnjeg promicanja važnosti i značaja broja 112, svim djelatnicima koji su u funkciji korištenja broja 112 čestitamo njihov dan!

 

 

                                                                                               GRAD DUGO SELOSkip to content