Search
Close this search box.

Obilježen Dan Europe: Prikaz EU projekata, kulturni program, znanstveno izlaganje

U prostoru Osnovne škole „Ivan Benković“ u Dugom Selu prigodnim je programom  9. svibnja obilježen Dan Europe.  Uz domaćina, ravnatelja ove Škole prof. Branka Goleša koji je pozdravio skup, svečanosti su nazočili  predstavnici Grada – predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Darjan Budimir, zamjenici gradonačelnika Nikola Tominac i Jasminka Kokot Bambić, pročelnici Uprave, učitelji i učenici  dugoselskih škola, Dječjeg vrtića i Gradske knjižnice, te drugi uzvanici. Program je započeo Odom radosti koju je na saksofonu izveo  učenik Marko Martinović. Zamjenik gradonačelnika N. Tominac čestitao je Dan Europe uz kraći osvrt na povijest, značaj  i organizaciju  Europske zajednice. Učenici su izveli kraći program:

Vita Dragičević u stilu monodrame izvela je priču Braće Grimm, a učenički zbor OŠ Josipa Zorića pjesmom je poručio: „Mi smo taj svijet, mi smo djeca“. Učenici OŠ I. Benkovića recitacijom su poručili „Domovina raste iz srca“.

Dugoselski srednjoškolci  Monika Sirotković i Vedran Kolić predstavili su aktualne projekta iz programa „Erazmus plus“: CO-CO za upravljanje solarnom energijom  i zaštitom prirode te STEAM za usavršavanje u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu, matematici. Predstavljen je projekt „Robots Boosts“ posvećen znanosti, informatici-robotici i umjetnosti, te projekt „Follow me“ za upoznavanje i obilazak raznolikih krajeva. Ostvarujući ove projekta učenici dugoselske Srednje škole boravili su u Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji i drugim zemljama EU.

Voditeljica projekta   INTERREG – „Novo hodočasničko doba“,  koji  Dugo Selo ostvaruje u  partnerstvu  sa susjednim zemljama povezanim sa svetomartinskom baštinom, Zvjezdana Budor Klarić izvijestila je o tekućim aktivnostima iz tog programa. Aktivnosti se provode u vidu virtualne šetnje i tematskoga kviza te je u izradi  dokument  u vidu lokalnih obilježja koji će biti aktualan tijekom pet godina.

Ovaj dio svečanosti posvećene europskome Danu završio je zanimljivim izlaganjem prof. geografije Dejana Nemčića, koji je porukom  „Proživi svaki trenutak“ optimistički proširio zadovoljstvo uslijed novih spoznaja, proaktivnog obrazovanja, putovanja širom svijeta, upoznavanja ljudi i krajeva, humanitarnog djelovanja… Navodeći svoja iskustva  u interakciji s učenicima Nemčić je ukazao na životnu  sreću, bogatstvo naših života  i iskustva u zemaljskim, pa i svemirskim razmjerima u koje će se uskoro uputiti.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content