Obilježen Ljetni sveti Martin u Dugom Selu: Vino, umjetnost i gastronomija u čast svetog Martina

Uz najbolja vina 22. izložbe vina Vinogradarsko vinarske udruge „Terra sancti Martini“, izbor umjetničkih djela svetomartinskih motiva fundusa Pučkog otvorenog učilišta te uz glazbene nastupe Vokalnog sastava „Koledarice“ KUD-a Preporod i članova Tamburaškog sastava Glazbene škole Dugo Selo – protekle subote, 2. srpnja obilježen je Ljetni sveti Martin. Ovogodišnja svečanost u kleti gradskog vinograda na Martin Bregu obilježena je i značajnim jubilejom – 1700. godišnjicom od rođenja svetog Martina, sveca zaštitnika našeg grada i župe, o kojemu je prigodne riječi tom prilikom uputila dr.sc. Antonija Zaradija Kiš iz Kulturnog centra sv. Martin Hrvatske i Instituta za etnologiju i folkloristiku. Kiš je podsjetila na dugogodišnju suradnju Grada Dugog Sela s Kulturnim centrom, posebice na činjenicu da se naš grad kao prvi hrvatski grad upisao na europsku svetomartinsku putnu rutu koja vodi iz francuskog grada Toursa, i to postavljanjem Stope svetog Martina na staru crkvu na Martin Bregu. Povodom obilježavanja značajnog jubileja, 1700 godišnjice rođenja sveca, Kulturni centar organizira koncert klasične glazbe koji će se u Dugom Selu održati uoči Martinja, a u pripremi je i knjiga o ovom jubileju u koju će detaljno biti uključeno i Dugo Selo, najavila je Zaradija Kiš.

 Predsjednik Vinogradarsko vinarske udruge „Terra sancti Martini“ Boris Mahač čestitao je svim sudionicima 22. izložbe vina, koji su ove godine predali 102 uzorka, od čega su čak 22 zlata, što je odličan rezultat, kazao je Mahač. Uzorke je ocijenila stručna komisija na čelu s enologom Zdenkom Ivankovićem, a ovom prigodom na Martin Bregu najuspješnijima, zlatnima, kao i onima koji su osvojili i po nekoliko odličja uručena su priznanja. Šampionom 22. izložbe vina proglašen je Rudolf Kuk koji za Mješavinu osvojio najveći broj bodova 87. „Ponosni smo na sve ovo, Na Martin Breg, na naš gradski vinograd, na vinsku tradiciju ovog kraja koja se nastavlja“, poručio je Mahač. Vinarima je čestitao i zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević također izrazivši zadovoljstvo uspjesima dugoselskih vinara, uputivši pri tome zahvalu Udruzi „Terra sancti Martini“ i njenim članovima za sve što čine u promociji grada.

 Voditeljica Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nada Kozić pozvala je sve na izložbu slika postavljenu za tu priliku u prostoru kleti, a koja daje prikaz dijela bogate zbirke djela s motivima svetog Martina i martinske crkve iz fundusa POU Dugo Selo. Fundus broji više od 200-tinjak takvih djela, navela je Kozić, a veliki dio prezentiran je u drugim gradovima – Zagrebu, Biogradu, Ivanić Gradu, Splitu – promovirajući kako autore ovih djela, tako i grad Dugo Selo.

Program obilježavanja Ljetnog svetog Martina posvećenog jubileju rođenja, uveličale su i članice Vokalnog sastava „Koledarice“ KUD-a Preporod pod vodstvom Ambrozije Puškarića, te članovi Tamburaškog sastava Glazbene škole Dugo Selo pod ravnanjem dr.sc. Darija Cebića, izvevši niz prigodnih pjesama. A nakon reda pjesme, umjetnosti i vina, došla je na red i gastronomska ponuda – svi gosti mogli su te večeri kušati Martinski gulaš, specijalitet dugoselskih vinara.

Organizatori ovogodišnje proslave Ljetnog svetog Martina bili su Vinogradarsko vinarska udruga „Terra sancti Martini“, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, uz pokroviteljstvo Grada Dugog Sela i Turističke zajednice Dugo Selo.Skip to content