Obilježena 25. godišnjica odlaska JNA iz Dugog Sela

U nazočnosti zamjenika gradonačelnika Pave Jakovljevića i Vlade Kruhaka, kao i tadašnjih predstavnika izvršne vlasti, vojno-redarstvenih postrojbi Domovinskog rata danas je u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela obilježena 25. godišnjica odlaska JNA iz Dugog Sela. „Danas su se okupili svi čelni ljudi tog vremena koji su doprinijeli da se tadašnja krizna situacija odlaska JNA i predaje vojarne u ruke hrvatske vojske – riješi na mirni način. Da je ta predaja išla drugačijim i težim tokom, razaranja, materijalne štete, a ponajviše ljudske žrtve bile daleko veće nego što smo bili spremni tada podnijeti“, kazao je tom prilikom zapovjednik Teritorijalne obrane Stjepan Bertek.

„Zahvaljujući činjenici da radikalnih osoba nije bilo niti s jedne strane, u tom procesu pregovaranja i razgovora, na neki način zahvaljujem jer je Dugo Selo ostalo kakvo je i bilo, bez izloženosti agresiji i razaranju, kao što nije bilo slučaj s ostalim vojarnama u Hrvatskoj tog razdoblja.

U našem pregovaračkom procesu veliku zaslugu imali predstavnici izvršne vlasti Dugog Sela – predsjednik Kriznog štaba Zvonimirom Tekličem,  predsjednikom Izvršnog vijeća, Borislavom Zorićem tadašnjim saborskim zastupnikom, Marijanom Šolom, tadašnjim predsjednikom Skupštine Općine Dugo Selo, Stjepanom Benčekom, zapovjednikom Policije Dugo Selo, moja malenkost u funkciji Zapovjedništva obrane grada, Jakov Pandža šef ureda za obranu i drugi koji su bili uključivani po potrebi, kao što je Ivica Konjević iz Dukom-a kada smo išli u totalnu blokadu kasarne, isključivanje vode i plina. Ne treba zaboraviti Narodnu zaštitu koju je vodio Miroslav Prce iako nisu bili naoružani, oni su na području blokade vojarne činili značajan oslonac svima nama koji smo vodili brigu o procesu mirne predaje JNA i njenog napuštanja Dugog Sela“, rekao je zapovjednik Bertek. Tom prilikom Snježana Harcet pročitala je pismo upućeno tadašnjem zapovjedniku kasarne Stojmenovu kojeg je u ime svih građana Dugog Sela molila za mirno rješenje odlaska jugoslavenske vojske iz grada. Svima se obratio i dozapovjednik Narodne zaštite Zdravko Antolković, pukovnik Nikola Tominac, zapovjednik 53. samostalnog bataljuna ZNG Dugo Selo, tadašnjim saborski zastupnik Borislav Zorić, kao i zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Vlado Kruhak i predsjednik HDZ-a Darjan Budimir, upućujući riječi ponosa i hvale što je čin predaje i odlaska JNA iz Dugog Sela postignut na pozitivan i nadasve civiliziran način.Skip to content