OBILJEŽENA 73. OBLJETNICA OBOROVSKE BITKE

Kod spomen obilježja antifašističkim borcima u Oborovu, u nedjelju 2. travnja, održana je spomen komemoracija poginulim borcima 2. moslavačke brigade i Posavskog partizanskog odreda, koji su poginuli u Oborovskoj bitci 29. ožujka 1944. godine. Obilježavanje je organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica, čiji je predsjednik Marijan Krivec pozdravio sve nazočne, među kojima i predstavnike Grada Dugog Sela, Općine Brckovljani i Općine Rugvica. Upravo izaslanstva ovih jedinica lokalne samouprave, kao i izaslanstvo ZUAB-a, položili su vijence na spomen kosturnicu u Oborovu.
U ime domaćina, skup je pozdravio općinski vijećnik Općine Rugvica Darko Hrdan, istaknuvši kako se prošlost ne smije zaboraviti, niti zbog naših predaka, niti zbog nas samih, ali niti zbog naših potomaka. Hrdan je istaknuo kako je potomak španjolskog borca, kasnije partizana, ali i domobrana, te kako se ni jednog ni drugog pretka ne smije stidjeti.
U ime ZUAB-a prisutne je pozdravio potpredsjednik ove organizacije Mladen Matijašek koji je podsjetio na tijek Oborovske bitke u kojoj su poginula 152 borca 2. moslavačke brigade i Posavskog partizanskog odreda. Također je dodao kako je antifašistička borba bila sastavni dio međunarodne antifašističke koalicije te je i to jedan od razloga, uz Domovinski rat, što je Hrvatska danas slobodna i samostalna država. Ovakve događaje, kao što je Oborovska bitka, rekao je Matijašec, treba pamtiti da se takva zla više ne bi ponavljala.
U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su KUD Tančec iz Jalševca Nartskog i Partizanski zbor ZUAB-a iz Zagreba.Skip to content