Obilježena deseta godišnjica smrti Jadranka Crnića

U povodu desete obljetnice smrti dr. sc. Jadranka Crnića izaslanstvo Grada Dugog Sela u sastavu gradonačelnik Nenad Panian, njegovi zamjenici Jasminka Kokot Bambić i Nikola Tominac, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak te ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo Gordana Kocaj i ravnatelj POU-a Dugo Selo i glavni urednik Dugoselske kronike Nenad Haleuš Mali, položili su vijence i zapalili svijeće na Crnićevu posljednjem počivalištu na Starom groblju.
„Ovom se prilikom sjećamo toga velikog čovjeka koji je iznimno puno za vrijeme svog života sudjelovao u životu Dugog Sela. I kao osnivač Dugoselske kronike i kao predsjednik Crvenog križa te kao politički aktivist toga vremena prije i poslije rata. Ostavio je dubok trag u ovom području. Sjećamo ga se po nizu akcija koje je inicirao i proveo tako da on ostaje vječna uspomena na jedno vrijeme velikih uspjeha, posebice poslije Domovinskog rata kada je svojim radom na najvišim državnim funkcijama pridonio i ustroju same države Hrvatske i niz drugih aktivnosti u koje je bio uključen“, kazao je zamjenik Tominac o značaju istaknutog Dugoselca Jadranka Crnića.

Jadranko Crnić (Zagreb, 25. ožujka 1928. – Zagreb, 4. travnja 2008.), hrvatski pravnik, bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa
Jadranko Crnić je rođen u Zagrebu 25. ožujka 1928. godine. Osnovnu školu pohađao je u Dugom Selu, nakon čega se školovao u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1952. godine, a doktorat iz pravnih znanosti je obranio na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine. Pravosudni ispit položio je 1955. godine. Od 1952. godine bio je sudački pripravnik kod Kotarskog suda u Dugom Selu, a zatim je bio sudac u Kotarskom sudu Gospić te sudac i predsjednik Okružnog suda u Gospiću. Nakon toga je radio kao odvjetnik u Dugom Selu, a zatim je postao predsjednikom tamošnjeg Općinskog suda. Nakon toga je postao sucem Vrhovnog suda SR Hrvatske, pa predsjednikom Građanskog odjela Vrhovnog suda i zamjenikom predsjednika.
Postao je 1. listopada 1984. godine sucem Ustavnog suda SR Hrvatske čijim je predsjednikom postao 1990. godine. U prosincu 1991. godine izabran je za suca Ustavnog suda, a za predsjednika toga suda imenovan je 7. prosinca 1991. godine. Ponovo je izabran za predsjednika 11. studenog 1995. godine s četverogodišnjim mandatom.
Bio je član Ustavotvorne komisije Predsjedništva Republike Hrvatske za izradu prvog Ustava Republike Hrvatske 1990. godine. Na prvim višestranačkim izborima bio je predsjednik Republičkog odbora za nadzor izbora, a 2000. član Radne grupe predsjednika RH za pripremu stručne osnove za promjenu Ustava.
Sudjelovao je u radu niza grupa za izradu zakona, bio je glavni i odgovorni urednik časopisa “Zakonitost”, član radne grupe “Pravo i društvo temeljna istraživanja” HAZU te više pravnih časopisa. Objavio je više stotina članaka i autor je oko 40 knjiga, s ponovljenim izdanjima, iz područja radnog, imovinskog, stambenog i ustavnog prava, te dijelom obiteljskog nasljednog prava. Održao je brojna predavanja s područja prava te zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, o čemu je napisao brojne radove.
Bio je predsjednik Hrvatskog crvenog križa, etičkih povjerenstava bolnice Magdalena i Kliničkog bolničkog centra Rebro, predsjednik Zaklade Adris, počasni je predsjednik Fužinarske limene glazbe, počasni je građanin Općine Fužina i Općine Mrkopalj, grada Senja i Dugog Sela…, vitez je Vojničkog i bolničkog reda sv. Lazara Jeruzalemskog, član je Družbe braće hrvatskog zmaja, Rotary kluba, počasni je viši vatrogasni časnik i dr. Također je bio nositelj Spomenice domovinskog rata, te niza domaćih i stranih odličja.
Dr. Jadranko Crnić svojim radom zadužio je i Dugo Selo. Osnivač je i prvi urednik jednih od najstarijih lokalnih novina u Hrvatskoj „Dugoselske kronike“. Bio je počasni predsjednik KUD-a Preporod. Dobitnik je godišnje nagrade Dugog Sela za životno djelo 1996. godine, a svojim bogatim društvenim radom u Dugom Selu bavio se i sudjelovao u njemu do posljednjih dana.Skip to content