Obilježeno 40 godina DVD-a Donje Dvorišće: Nijedno mjesto nije malo ako ima vatrogasce

Nakon što je u ožujku održana izvještajna skupština, Dobrovoljno vatrogasno društvo Donje Dvorišće 9. lipnja održalo je i svečanu te tako obilježilo 40 godina rada i postojanja. Proslava velikog jubileja započela je svetom misom koju je, u matičnom prostoru DVD-a, predvodio župnik crkve Uzvišenja svetog kriza Josip Kuzel. Okupljene je pozdravio predsjednik Željko Bilušić dok je kroz program obilježavanja vodila zamjenica zapovjednika Sunčica Navrtek. Izvršena je i primopredaja nove zastave Društva, posvećene na misi, između predsjednika i gradonačelnika Nenada Paniana.
Na početke Društva osnovanog davne 1978. godine podsjetila je tajnica Zvjezdana Jambrečec uputivši veliku zahvalu osnivačima. Inicijativu su pokrenuli Dragutin Navrtek, Marijan Klasan, Milan Zrilić, Vlado Šurina, Josip Bakulin, Dragutin Jambrečec uz podršku tadašnjeg predsjednika DVD-a Dugo Selo Ivana Lasana. Potporu su pružili DVD Gračec, JVP Zagreb i Vesna Klarić rođ. Hudan. Donje Dvorišće malo je naselje, broji 40 domaćinstava. No, vatrogastvo je bitan čimbenik društvenog života. Pod zapovjedništvom Marinka Gavića, DVD danas ima 30 odraslih članova, 10 djece, 9 mladeži. Sedam ih je s operativnim zvanjem i 10 aktivnih bez zvanja. Naglasak je stavljen na pomladak, oni su budućnost, uspješni su na vatrogasnim natjecanjima za što su na skupštini primili priznanja. Posebna se briga ulaže u Vatrogasni dom, njegov okoliš i poligon. Kako se čulo, u očekivanju su rezultata projekta koji ide preko Grada odnosno od strane DVD-a i MO-a za sredstva iz EU fondova. Podsjećamo, radi se o rekonstrukciji krovišta, izradi vanjskog stubišta, podizanju jednog dijela krovišta radi uređenja ureda na katu, promjeni stropa zbog prokišnjavanja i zamjeni salonitnih ploča.
Čestitati na uspješnom radu došli su brojni gosti, predstavnici dvadesetak prijateljskih DVD-ova, Grada, vatrogasnih zajednica Grada i Županije te suradnici i sponzori. Gradonačelnik Panian istakao je važnost vatrogastva podsjetivši na “sportski” uspjeh andrilovečkih vatrogasaca na Olimpijadi u Villachu. “Vatrogastvo je humanost, dijalog, druženje, ono povezuje. Izdvojili smo veći dio sredstava, a Grad će nastaviti podržavati vatrogastvo”, kazao je. Na bogatu i dugu tradiciju osvrnuo se predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir. “Ovo je važan dio društvenog života u malim sredinama. Sredstva su povećana za 100.000 kuna, a Grad će i dalje biti partner za infrastrukturne projekte”, rekao je. U ime župana Zagrebačke županije i svoje osobno, okupljene je pozdravio Branko Herček. “Niti jedno mjesto koje ima vatrogasce nije malo”, naveo je dodavši kako je bitna obnova opreme, Županija je lani pomogla vatrogastvo s 4 mil.kuna. „Ovo je mala, ali aktivna sredina. U 40 godina puno se toga odradilo“, napomenuo je Dražen Kutica, predstavnik VZ Zagrebačke županije Predsjednik VZG Dugo Selo Nikola Rnjak izjavio je: “Ono što se vidi iz izvješća je prkos, usprkos svemu uspijevajte okupiti djecu i mladež. Postanite još operativniji, ponosni smo na ovo Društvo.” Zajednica će ga pratiti i ubuduće. Lani je pomogla oko legalizacije doma, sada u organizaciji svečanosti. Poučne izreke o vatrogascima čitali su članovi ekipe pomlatka Marino Jambrečec i Marija Milovac.
Bila je ovo prigoda za dodjelu priznanja. Brončanu plamenicu primili su Željko Bilušić i Marinko Gavić; srebrnu plamenicu Sunčica Navrtek i Zvjezdana Jambrečec. Srebrna medalja uručena je Draženu Jambrečecu. Vatrogasni veteran je Dragutin Jambrečec. Spomenice za 10 godina dodijeljene su Luki i Mileni Milovac, Jadranki i Mirku Nikolić, Sandri i Marku Breščaković. Spomenice za 30 godina dobili su Dražen Jambrečec, Sunčica Navrtek i Marijo Šurina dok su spomenice za 40 godina primili Miroslav Pavlek Vladimir Grabrovec, Dragutin Jambrečec i Ivan Klasan.Skip to content