Objavljen rad arhitekata “Foretić i sinovi” o obnovi stare crkve sv. Martina

Idejni projekt obnove Crkve sv. Martina na Martin bregu tvrtke „Foretić i sinovi“, izrađen za Grad Dugo Selo, objavila je multinacionalna kompanija koja se bavi programiranjem, a čije su programe u izradi koristili poznati arhitekti iz Dugog Sela.

Rad je objavljen na mrežnoj stranici Graphisofta, možete ga pogledati OVDJE

Kako se navodi, arhitekti Foretić nedavno su radili na obnovi crkve sv.Martina na Martin bregu/Prozorje/Dugo Selo koristeći vrhunski softver za modeliranje građevina Archicad i BIMx. Cilj ovog značajnog projekta je revitalizacija i razvoj svetomartinske baštine na način primjeren 21. stoljeću.

Podsjećamo, stara crkva je zaštićena kao kulturno dobro, a pozitivno mišljenje na projekt dao je i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture. Prema idejnom projektu, obnova dugoselskog simbola bi se izvodila u fazama s time da je prva u tijeku, uz arheološka istraživanja te statičnu stabilizaciju. Obnovit će se toranj, ponovno izvesti barokna lukovica s vidikovcem, obnoviti brod crkve kao replika sa staklenom ovojnicom s fotonaponskim ćelijama, pogodnom za izložbe i druge kulturne namjene.

Pogledajte prostor iz budućnosti u videu

Obnova stare crkve sv. Martina u Prozorju jedan od ključnih projekta Grada u sklopu NPA, nedavno uspješno završenog međunarodnog projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Interreg za Središnju Europu, a u kojem je Dugo Selo jedan partnera uz gradove iz Mađarske, Slovenije i Italije. Cilj je zajednička suradnja svih partnera na promociji i turističkoj valorizaciji martinske baštine. Prema procjenama, vrijednost obnove kreće se od 6 do 10 milijuna kuna s time da bi se projekt aplicirao i na EU fondove.Skip to content