Obnovljen Ogranak Matice hrvatske u Dugom Selu

Nakon što je u listopadu prošle godine održan inicijalni sastanak, 25. ožujka je u dugoselskoj Gradskoj vijećnici održana obnoviteljska skupština Ogranka Matice hrvatske u Dugom Selu. Za predsjednicu je izabrana Kata Gojević, potpredsjednik je Nikola Tominac.
Tajnica je Ivana Belec, a predsjedništvo Ogranka još čine Dunja Belaić Goleš, Mario Mlinarek, Marija Šestan, Stipo Velić, Marica Belaić, Zlatko Pinter, Larisa Kramer, Stjepan Jambrišak i Katarina Belec. U Nadzornom odboru su Anica Čamber, Mile Nekić i Mladen Šestan. Matica hrvatska ove godine obilježava 175. godina, osnovana je 1842. godine u svrhu promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetnosti, znanosti, duhovnosti, gospodarstva, javnog života te skrbi za razvoj društva u svim segmentima.
Iste aktivnosti predstoje i pred obnovljenim OMH u Dugom Selu na čiju je povijest podsjetila Kata Gojević čitajući izvještaj o radu tadašnjeg predsjednika Ivana Pandžića. Ogranak je osnovan 3. prosinca 1990. godine, a nekoliko godina trajanja obilježene su aktivnim radom te je ostvarena značajna nakladnička djelatnost. Održana su brojna predavanja i tribine iz raznih područja, obilježeni značajni datumi iz hrvatske povijesti, svečanim sjednicama nazočili su mnogi velikani poput akademika Petra Šegedina. Također, izdan je zbornik „Dugoselski kraj kroz vjekove“, otvorena je čitaonica pri Gradskoj knjižnici, brinulo se za obnovu stare crkve sv. Martina. „Očekuje se dosljednost nakon onih iza kojih dolazimo. Promocija kulture i baštine ovoga kraja, suradnja s onima s kojima smo povezani kao i povećanje članstva jer uvjeti za to svakako postoje. Nećemo se zatvoriti u male okvire nego ćemo ih istraživati“, navela je Gojević neke od smjernica zahvalivši na ukazanom povjerenju za vođenje ogranka ove ugledne institucije bogate povijesti.
Interes za novi početak iskazali su mnogi, među njima i stari članovi kojima su uručene njihove ondašnje iskaznice. Skupštinu su pozdravili i podršku dugoselskim matičarima pružili glavni tajnik Matice Hrvatske Zorislav Lukić koji je, kako se čulo jedan od glavnih inicijatora reaktivacije, predsjednik OMH u Velikoj Gorici Stjepan Rendulić, ispred Matice Slovačke Zagreb Zlatko Jevak, gradski čelnici predvođeni gradonačelnikom Stipom Velićem. Obnoviteljski skupštinu OMH u Dugom Selu pjesmom su uveličale „Koledarice“ KUD-a „Preporod“.Skip to content