Od jeseni produženi boravak za prvašiće u Osnovnoj školi Josipa Zorića!

Ideja o produženom boravku za prvašiće u „staroj dugoselskoj školi“, odnosno OŠ Josipa Zorića, konačno će s novom školskom godinom zaživjeti.

Naime, kako nam je pojasnila ravnateljica Škole Mara Mamuza, „stvoreni su uvjeti za organizaciju produženog boravka i to izgradnjom nove kotlovnice izvan prostora Škole čime se oslobodio dodatni prostor u kojem će se od jeseni organizirati produženi boravak za učenike prvih razreda“. Radi se o prostoru od oko 40-ak kvadratnih metara smještenom u prizemlju, kod hodnika do školske dvorane, u kojem će biti smješteno 14-ro „boravkaša“. Radovi na uređenju njihove buduće učionice su u tijeku i bit će uskoro dovršeni. Troškovi će biti osigurani iz proračuna Zagrebačke županije u sklopu projekta izgradnje kotlovnice čija je ukupna vrijednost, prema riječima ravnateljice 3 milijuna kuna.

Organizacija produženog boravka biti će ista kao i u OŠ Ivana Benković, odnosno učenici će pohađati nastavu u jutarnjoj i podnevnoj smjeni dok će produženi boravak biti organiziran u kontra smjeni nastave (do početka popodnevne smjene, odnosno po završetku jutarnje smjene), i to do 17 sati. Produženi boravak obuhvaća kvalitetno organizirano vrijeme za odmor i igru, obroke, aktivnosti na svježem zraku, radionice, kreativno provođenje slobodnog vremena, učenje, ponavljanje te rad na zadaći.

Cijena je izjednačena sa cijenom produženog boravka u OŠ Ivana Benkovića, odnosno 500 kuna mjesečno (cijenom se pokriva dio plaće učiteljice, kao i troškovi prehrane, odnosno školske kuhinje) – učenici će imati tri obroka dnevno. Cijena bi bila fiksna i neovisna o broju „boravkaša“, no minimum je 14-ero učenika, istaknula je ravnateljica Mamuza. U financiranju plaće učitelja/učiteljice koji će biti zaposlen u produženom boravku sudjeluje i Grad Dugo Selo s proračunskim sredstvima te roditelji učenika.

Ove godine OŠ Josipa Zorića ima 115 prvašića u pet razrednih odjeljenja, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 90-ak. Iako su postojali upiti roditelja o organizaciji zasebnog razrednog odjeljenja boravkaša, i to s nastavom isključivo prijepodne, zbog malog broja učenika koji su zainteresirani za produženi boravak, ostala razredna odjeljenja tim načinom organizacije bila bi opterećena s većim brojem učenika, pojasnila je ravnateljica, stoga se zasada produženi boravak organizira na isti način kao u OŠ Ivana Benkovića. Ravnateljica je na kraju podsjetila roditelje budućih boravkaša kako će se održati roditeljski sastanak 29. Kolovoza, u 17.00 sati u prostoru škole te moli roditelje da se odazovu, kao i sve druge roditelje prvašića koji bi bili zainteresirani za ovaj neobavezan oblik odgojno-obrazovnog rada namijenjen učenicima razredne nastave.

Besplatni udžbenici i radni bilježnice za sve učenike

Ravnateljica Mamuza, podsjeća tijekom razgovora, kako će početkom školske godine učenike u školskim klupama dočekati besplatni udžbenici koje će financirati država i besplatne radne bilježnice koje financira Zagrebačka županija. Naime, krajem 2018. godine donesen je zakon kojim je definirano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, a Zagrebačka županija će osigurati novac za dopunska nastavna sredstva kao što su radne bilježnice, atlasi i sl. Zagrebačka županija osigurala je 300 kuna po učeniku, dok su se gradovi i općine obvezale pokriti preostali iznos ukoliko će biti veći, a sve s ciljem da roditelji nemaju nikakvih troškova.Skip to content