“Od neprilika do prilika…” – predstavljanje knjige Č. Variole uz izložbu fotografija M. Kocipera u Starim krovovima ove subote 3. prosinca

U subotu, 3. prosinca, s početkom u 18,00 sati u Dugom Selu u “Starim krovovima”, Kolodvorska ulica br. 40 održat će se dvostruko kulturno događanje – predstavljanje knjige Čedomila Variole i izložba fotografija Marija Kocipera, pod zajedničkim nazivom “Od neprilika do prilika…”

Autor knjige – zbirke priča za djecu namijenjenih maloj i velikoj djeci i svima koji se tako osjećaju, Čedomil Variola (1921-1992.) bio je dugogodišnji novinar i urednik u redakciji dječjeg i obrazovnog programa “Radio Zagreba”, današnjeg Hrvatskog radija. Bio je autor i sve do odlaska u mirovinu, pa i kasnije, urednik najstarije “živuće” emisije spomenute redakcije “Stigla je pošta”, idejni začetnik također još uvijek “živuće” emisije “Zašto tako?”, te urednik lektire “Dobra knjiga” za niže razrede osnovne škole.

Zbirka pripovijedaka “Od neprilika do prilika…” prvi je dio cjelokupne zbirke priča posvećenih djetinjstvu i sjećanjima šezdesetih i sedamdesetih godina XX. st. pisanih po pravopisu i gramatičkim pravilima tog doba i u skladu s tadašnjim načinom izražavanja. Na neposredan, humorističan i nadasve nostalgičan način Čedo otima zaboravu razdoblje kada je neupotrebljivi gramofon bio pravo malo bogatstvo a televizor imaginaran pojam. Unatoč tomu, likovi Bibija, Branka, Čipe, Dunje, Zvonka, Ankice i ostalih pokazat će nam da su ljepota i sreća postojanja u malim stvarima.

Drugi dio zbirke, pod nazivom “…i na kraju bez neprilika!” čeka neka bolja vremena, kako bi ugledao svjetlo dana bez neprilika s izdavačima.

Autor izložbe fotografija, Mario Kociper, izložbu je koncipirao kao svojevrsnu nadopunu zbirci priča. Glavni motiv na njegovim fotografijama su djeca u raznim životnim situacijama – od slučajno “ulovljenih” trenutaka, preko zabilježene dječje igre, pa sve do namještenih portreta. Tako subjekt – čitatelj postaje objekt – model na fotografiji, te na taj način povezuje dvije umjetnosti: književnost i fotografiju.

Pozivamo Vas da dođete i prisustvujete ovom unikatnom zbivanju u našem gradu, zanimljivom kulturnom spoju kakav se ne viđa često ni u većim sredinama.Skip to content