Odbor za društvene djelatnosti i socijalnu skrb usvojio rebalanse programa

Odbor za društvene djelatnosti i socijalnu skrb pod predsjedavanjem dr. Sunčane Žuteković danas je, uoči 12. sjednice Gradskoga vijeća planirane u četvrtak 13. rujna, održao sjednicu na kojoj su razmotreni prijedlozi izmjena s područja kulture, sporta, predškolskog odgoja i obrazovanja, školstva te socijalne skrbi, a o kojima je bilo već riječ u srpnju ove godine, na posljednjoj sjednici Odbora.

U nazočnosti zamjenice gradonačelnika Jasminke Kokot Bambić, koja je također prisustvovala sjednici, pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak upoznao je sve članove Odbora sa novom izmjenom u rebalansu Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju i školstvu Grada Dugog Sela za 2018. godinu, a koja je tehničke naravi. Iz istog je stavka od 382.000 kuna sredstava planiranih iz EU fondova za Dječji vrtić u Lukarišću, premještena u Program izgradnje Gradskog odjela za prostorno uređenje zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo. Sve ostale stavke su nepromijenjene, istaknuo je pročelnik.

Tako, rebalansom Programa javnih potreba u kulturi planirani prihodi s 2,493.030 smanjuju se na 2,461.642 kuna u djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta. Također u programu Gradske knjižnice planirani iznos u visini 1,325.900 predlaže se izmijeniti na 1,164.994 kuna. Iznos za programe koji se financiraju iz fondova predloženo je povećani s 2,5 na 13,6 milijuna računajući na prihod iz tih izvora za uređenje Kulturno-informativnog centra i drugih programa. U sportskim programima predloženo je smanjenje s 5,4 milijuna kuna na 3,1 milijun, a odnosi se na obnovu objekta škole u Ostrni koja se ne očekuju u planiranom proračunskom razdoblju. U programu predškolskog odgoja i obrazovanja predloženo je povećanje sredstava s 14,4 na 15,1 milijun kuna. A u školstvu, za koje je Županija najavila nabavu udžbenika, predloženo je smanjene iznosa s 7,4 na 6,8 milijuna kuna. I u socijalnoj skrbi, uslijed manjeg broja korisnika pomoći predlaže se smanjenje ukupnog iznosa prema planu.

Pročelnik Bertak upoznao je na kraju članove sa zaključcima današnjeg sastanka predstavnika Grada i vlasnika privatnog dječjeg vrtića Vrapčić koji su iskazali interes za dogradnjom i proširenjem svojih prostora u dugoselskom objektu te otvaranjem novih 5 odgojnih skupina. S obzirom da je ove godine neupisano 45 djece u matični gradski vrtić, Grad podržava poslovnu ideju DV Vrapčić koja bi u budućnosti zadovoljila potrebe zainteresiranih za upis u vrtić. „Time bi mogli postati jedinstveni grad koji će svu zainteresiranu djecu moći primiti u vrtićke programe“, istaknuo je pročelnik. Člana Odbora Bojana Rađenovića zanimala je konačna namjena Kulturnog centra za posjetitelje (planiranog u zgradi bivšeg Doma zdravlja), na što je zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić navela da se projekt uređenja KIC-a nastavlja, po dosadašnjoj građevinskoj dozvoli. Prostor KIC-a bit će multifunkcionalni i polivalentni, a u njemu će biti objedinjen stalni izložbeni postav iz dugoselske kulturne baštine, kao i umjetnički izložbeni postavi iz fundusa Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Planirana je i suvenirnica, Turistički ured TZ Dugo Selo, svečana Gradska vijećnica, a na trećoj etaži smjesti će se Informativni dio POU Dugo Selo, odnosno uredništvo Dugoselske kronike.

Na kraju sjednice predsjednica Žuteković pozvala je članove na predstojeću gradsku i turističku manifestaciju u organizaciju POU Dugo Selo i Grada Dugog Sela – “Stara jela z Dugog Sela” koja će se održati 29. i 30. rujna u centru grada.Skip to content