Održana 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela

Redovna 4. sjednica  Gradskog vijeća Grada Dugog Sela održana je danas pod predsjedavanjem predsjednika Vijeća Darjana Budimira. Većina točaka dnevnog reda odnosila se na izvješća gradskih tvrtki te ustanova o čemu su izvijestili njihovi predstavnici. Sjednici je nazočio gradonačelnik Nenad Panian sa svojim zamjenicima. Aktualni sat trajao je nešto duže, a obilježen je brojnim vijećničkim pitanjima  iz različitih segmenata.
Vijećnik Siniša Kljajić predlaže nadopunu točke koja bi glasila Prijedlog Odluke o visini novčane naknade predsjednicima i članovima upravnih vijeća i školskih odbora i rasprava o naknadama predsjedniku vijeća, zamjenicima i članovima vijeća, no ista nije prihvaćena. Potom je jednoglasno prihvaćen dnevni red, no prije prelaska na aktualac došlo je do prijepora između predsjednika Gradskog vijeća, Darjana Budimira i gradonačelnika Nenada Paniana. Budimir je zamolio obustavu snimanja uređajima za koje nisu dostavljeni ugovori i naložio pauzu u trajanju od pet minuta. Gradonačelnik je odgovorio kako ima ugovor i da će isti biti dostavljen te uputio poziv vijećnicima da maknu automobile sa službenog parkinga Grada Dugog Sela. Određena je nova pauza u trajanju od deset minuta.
Prvo pitanje aktualnog sata postavio je vijećnik Stjepan Štefinovec, a  odnosilo se na biciklističke rute, staze u Dugom Selu, odnosno izostanak istih ucrtanih ruta i pravaca. Drugo pitanje bilo je vezano uz promet tijekom blagdana Svi sveti, odnosno hoće li postojati posebna regulacija oko groblja. Odgovor na prvo pitanje ponudio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Dean Dragičević rekavši kako staze nisu evidentirane, ali je odobreno projektiranje od strane Zagrebačke županije i Turističke zajednice Zagrebačke županije i Institutom za turizam Zagrebačke županije, što će Grad odraditi u suradnji s Biciklističkim klubom Dugo Selo. Turistička zajednica je predložila dvije staze i jednu tranzitnu. Prometanja tijekom blagdana bit će regulirano kao i lani odnosno jednosmjeran prilaz iz smjera Kozinske ulice i po Marijanskoj ulici i iz Starčevićeve ulice, a odlazak preko Benceka i na Šaškovečku ulicu, odgovorio je pročelnik UO za prostorno uređene, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko. Gradonačelnik Panian istaknuo je kako će se problem biciklističkih staza riješiti.
Vijećnica Renata Jelečki osvrnula se na problem postavljanja reklama i reklamnog  zagađenja u središnjem dijelu Dugog Sela te tko ih može postavljati. Pročelnik Vinko odgovorio je kako su reklame na stupovima dodijeljene zakupom o javnoj površini, a cjenik je propisan gradskom odlukom. Rasprava se povela pri postavljanju pitanja vijećnika Božidara Cika gradonačelniku Panianu o volonterskoj naknadi na funkciji gradonačelnika. Panian je dostavio odgovor vijećnici Anđelki Knezović Svetec o potrošenoj svoti Grada i Turističke zajednice Grada Dugog Sela za manifestaciju “Stara jela z Dugoga Sela”, na što se nadovezao i pročelnik Dragičević, potvrdivši gradonačelnikov odgovor. Vijećnica Jelečki zatražila je nadopunu prvog pitanja zašto neke reklame nisu uklonjene, dok je vijećnica Ivana Krišto upitala gradonačelnika i zamjenicu Jasminku Kokot Bambić razmišljaju li o Dugom Selu kao “pametnom gradu” jer se u studenom na Zagrebačkom velesajmu održava konferencija Smart Cities koja predstavlja modernizaciju gdje se pametnim rješenjima nastoji doći do održivog grada. Zamjenica gradonačelnika odgovorila je kako Grad Dugo Selo razmišlja i radi na strategiji e-grada, a oformljena je i radna skupina koja će sutra imati prvi sastanak. Također, zamjenica je ponudila i odgovor na pitanje vijećnice Krišto tko su sve članovi spomenute skupine.
Pročelnik Dragičević odgovorio vijećniku Kljajiću na pitanje o projektu rasvjete i kako isti nije upitan nakon što je projekt Newlight obustavljen. Vijećnika Šajkovića zanimalo je što se može napraviti po pitanju proširenja parkinga kod Doma zdravlja Dugo Selo. Pročelnik Vinko kazao je kako se nada da će Grad dobiti građevinsku dozvolu za obnovu dijela Ulice Dragutina Domjanića, odnosno izgradnje dodatnih parkirnih mjesta okomito na postojeći parking gdje su uzdužna parkirna mjesta u nastavku iza doma zdravlja i da će se na taj način povećati broj mjesta i smanjiti gužva. Pročelnik ističe kako se u toj situaciji može razmišljati o povećanju invalidskih parkirnih mjesta na postojećem parkiralištu.
Vijećnika Stipu Velić zanimala je širina ceste u Prozorskoj ulici i dužina koja će biti asfaltirana. Vijećnica Anđelka Knezović Svetec postavila je pitanje vezano za izbor PR agencije Medial Val koja se bavi promocijom Grada te je li njegovim izborom nastavljena suradnja gradonačelnika s njima. Gradonačelnik je dao odgovor na traženo pitanje istaknuvši kako se Dugo Selo u posljednje vrijeme često pojavljuje u medijima te kako je PR bitan. Vijećnik Željko Remenar upitao je tko je zadužen za održavanje spomenika braniteljima ispred Hrvatske pošte jer se tamo nalaze stari vijenci i lampioni i da to nije prikladno.  Pročelnik odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak napomenuo je kako aranžmani ostaju dok ne uvenu, a stalni ostaju tamo jer su položeni od strane udovica i obitelji poginulih branitelja, čime se odaje počast poginulim braniteljima. Vijećnici Mari Mamuzi, koja je ukazala na problematični  prometni znak kod škole i koji  smeta autobusu kada izlazi na glavnu cestu. Znak je u nadležnosti Županijskih cesta Zagrebačke županije i Grad tu nema utjecaja, istaknuo je gradonačelnik Panian.
Detalje rasprava oko pojednih tema kao i cijelu 4. redovnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Dugog Sela pogledajte na Facebook društvenoj mreži, profil Radio Martin ili na poveznici:
https://www.facebook.com/pg/radiomartin/videos/?ref=page_internal
DR

Na znanje primljena izvješća gradskih tvrtki
U nastavku sjednice izvješća o poslovanju gradskih tvrtki za prvo polugodišnje razdoblje podnijeli su njihovi vodeći ljudi. Vijećnici su na znanje primili izvješća: DKPC-a koje je podnio Tadija Penić; DUKOM plina o čemu je izvijestio Mladen Vrabec; o poslovanju ViO Zagrebačke županije izvješće je podnio pomoćnik direktora Dražen Baras. Sudski postupak vezan za dug ex Dukoma, sada ViO ZŽ, prema ViO Zagreb je u tijeku i paralelno se vodi i za gradove Vrbovec i Ivanić Grad. „U fazi smo slanja pisma prijedloga nagodbe kako da riješimo taj spor, ako ga prihvate mislim da bi bili zadovoljni i oni i mi. Pozicije nam nisu loše pogotovo što smatramo da ta cijena vode sukladno čl. 208 Zakonu o vodama nisu imali zakonske osnove da nam godinama fakturiraju cijenu vode po 4,68 kuna“, odgovorio je Štefinovcu Baras. Što se tiče duga prema bivšem direktoru Šajkoviću, vijećniku će se dostaviti pismeni odgovor. Tablice cijena voda bile su prezentirane čelnicima JLS-a na zadnjoj Skupštini odnosno suvlasnicima županijske ViO, obračun dosadašnje cijene vode i buduće sukladno novim uslugama (pročišćavanja vode i dr.), napravljene su nove analize te će sve biti poslano čelnicima na e-mail kao i informacije vijećnicima. Jedno od pitanja odnosilo se na izgradnju infrastrukture. Za lokalne zahvate u izradi je plan za 2018 godinu uz konzultaciju čelnika, rečeno je vijećniku Željku Remenaru na pitanje o gradnji vodoopskrbnog sustava u rubnim područjima Grada.
 
Jednoglasno prihvaćena izvješća proračunskih korisnika
Gradska knjižnica Dugo Selo ima 937 članova, a uz posudbu knjižne građe, nakladništva knjiga u biblioteci „Terra sancti Martini“ te istraživačkog rada, uvedene su i nove aktivnosti, napomenuo je Predrag Topić. On je danas imenovan ravnateljem (do sada je bio v.d.). Posjećena je Pričaonica za djecu četvrtkom u 18 sati,  neki su projekti aplicirani na nekoliko natječaja te očekuju odgovore. Zapošljavanja u ovoj ustanovi provedena su u skladu sa zakonskim propisima odnosno nakon raspisanih javnih natječaja, odgovorio je Topić. O radu Pučkog otvorenog učilišta izvijestio je ravnatelj Nenad Haleuš Mali. Rad ove ustanove podijeljen je na tri centra: za kulturu, obrazovanje i informiranje. Ponovno je apelirao za pomoć pri rješavanju kroničnog nedostatka prostora za odvijanje aktivnosti odnosno tečajeva Centra za obrazovanje kao i nedostatka galerijskog prostora. U prvom polugodištu Glazbena škola Dugo Selo ostvarila je brojne uspjehe ne samo u inozemstvu već i ovdje, naveo je ravnatelj Dario Cebić. U lipnju su nastupili na međunarodnom glazbenom natjecanju u Italiji gdje su osvojili devet nagrada, od čega pet prvih, jednu drugu te tri treće. Od domaćih natjecanja izdvojio je nastup na županijskom natjecanju učenika i studenata, glazbe i plesa. Učenica Lucija Šarić bila je druga, a treća na „Bistričkom zvukoliku“. Među brojnim nastupima je i međunarodni „Sonus OP3“. U ovoj školskoj godini upisano je 145 učenika, od čega ih 125 u osnovnim glazbenim odjeljenjima. Škola zbog uspjeha svojih učenika zaslužuje više medijske pažnje, dodao je ravnatelj Cebić. Uz osvrt na Svjetsko folklorno prvenstvo u Bugarskoj s kojeg su se vratili kao svjetski prvaci, najavio je još jedan veliki i vrijedan projekt – u svibnju 2018. godine održat će se 7. međunarodni festival klasične glazbe sa svjetski poznatim solistima. Kako je kupljeno klizalište vijećnike je informirao ravnatelj SC-a Miroslav Škrlec. Prihod od ove aktivnosti, može se iskoristiti u druge svrhe, primjerice investiranje u sportsku infrastrukturu. Vijećnika Kljaića, osim naknada za članove upravnog vijeća, zanimala je i cifra od 13.250 kuna na stavci plan razvoja NK Ostrna s obzirom da je on obišao to igralište. Odgovoreno je kako se radi o elaboratu zaštite od požara i izmjeni projekta.  Suradnja je konstruktivna i kvalitetna sa članovima upravnog vijeća DV Dugo Selo, a problema nema ni s radnicima koji su u sindikatu, odgovorila je Kljajiću ravnateljica te odgojno-obrazovne ustanove Draženka Sesan. Vrtić je prepoznat u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, bio je organizator stručnog skupa za odgojitelje s područja Zagrebačke županije. Provodi se puno projekata, kvalitetno zahvaljujući dobrim materijalnim uvjetima koje osiguravaju Grad te roditelji polaznika vrtića. Izvješće o radu gradskog vrtića prihvaćeno je jednoglasno.
Uz vrtić je bila vezana i točka  Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog Izmjena i dopuna Statuta Dječjeg vrtića Dugo Selo, a isti nije usvojen. Po tim izmjenama, ravnatelj ne bi mogao zaključivati ugovore o izvođenju investicijskih radova i nabave druge opreme iznad 20.000 kuna bez odluke UV-a, a za one pojedinačne čija je vrijednost manja od 20.000 kuna trebao bi imati supotpis predsjednika UV-a ili člana kojeg je imenovao osnivač. Većina vijećnika s tim se nije složila pogotovo dijela koji se tiče nabave ispod 20.000 kuna uz obrazloženje kako to može usporiti normalno funkcioniranje vrtića, primjerice kod nabave sanitarnih potrepština i sl.
 
Iznivelirane naknade članovima upravnih vijeća u gradskim ustanovama – 170 kuna po sjednici
Jednoglasno vijećnici su prihvatili odluke o visini novčane naknade predsjednicima i članovima upravnih vijeća i školskih odbora. Tako će naknade biti u sve četiri ustanove iste i iznose 170 kuna neto po održanoj sjednici. Školski odbor Glazbene škole nastavit će raditi bez naknade do isteka mandata, pripomenuo je Mladen Šestan, predsjednik odbora.

Prihvaćeni prijedlozi za javna priznanja Grada
Vijeće je jednoglasno prihvatilo prijedloge za javna priznanja Grada za ovu godinu, koja se tradicionalno uručuju prigodom obilježavanja Dana Grada. Nagrade za životno djelo dodijeljene su posthumno Milanu Bunčiću i Aleksandru Antoloviću. Godišnje nagrade primit će Kemokop d.o.o., Zeleni kvadrat d.o.o. za dobre poslovne rezultate, ravnateljica OŠ Josipa Zorića Mara Mamuza za postignuća u području obrazovanja, Jan Gorišek uspješan učenik Glazbene škole, Ekipa seniora DVD-a Andrilovec (A ekipa) za odličan plasman na Vatrogasnoj olimpijadi, mladi rukometaš Matej Mišković. Zahvalnice će primiti: Obrt „Postolar“ vl. Željko Lepotinec za dobro poslovanje, Zdenka Knežić za dugogodišnji predani učiteljski rad, ŽRK Dugo Selo ’55 za sportski uspjeh (ulazak u 1.ligu), udruga Kulturni centar sv.Martin Hrvatska iz područja kulture i promicanje svetomartinske baštine, TKD Dugo Selo za sportske rezultate, Dugoselska kronika povodom 50. godina izlaženja, KUD „Preporod“ povodom 110. godina rada i postojanja, operni pjevač Mario Bokun te ekipa mladeži DVD-a Ostrna za rezultate postignute na vatrogasnim natjecanjima.
 
Komemoracija na spomen-obilježju “Trokut “Novska 29. listopada
Zamjenik Tominac pozvao je sve na tradicionalnu komemoraciju poginulim hrvatskim braniteljima na spomen-obilježju „Trokut“ Novska. Polazak je u 9 sati, 29. listopada, s autobusne stanice u centru.

Bogat program za „Martinje u Dugom Selu“
Na kraju sjednice zamjenica Kokot Bambić, ujedno i predsjednica Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana Grada i proslavu 20. obljetnice, sve je pozvala na događanja koja će se održati u sklopu „Martinja u Dugom Selu“ čiji su organizatori Grad, TZ, POU i KUD „Preporod“. Uvertira u bogat program počinje već 4. i 5. studenoga 24. susretima tamburaških orkestara i sastava čiji je domaćin KUD „Preporod“. Arije iz poznate opere Nikola Šubić Zrinski na repertoaru su 9. studenoga, ulaznice će se moći podići u Gradu, ulaz je besplatan, ali se mogu donirati sredstva za Nou Ivića i tako nastaviti uspješnu humanitarnu akciju. U petak, 10. studenoga otvara se Martinski sajam u šatoru pored POU-a gdje će svoje proizvode izložiti lokalni OPG-ovi. Od 19 sati nastupaju svjetski prvaci Tamburaški orkestar Glazbene škole, u 21 sat započet će ceremonijal krštenja mošta uz Vida Baloga, Dreleta, Preporodaše. Uslijedit će raskošni vatromet, nakon kojeg će publiku do kasno u noć zabavljati Vinski brati. U subotu, 11. studenoga, obilježavanje Dana Grada započet će polaganjem vijenaca i svetom misom, svečana sjednica održat će se u 13 sati. Za to vrijeme u šatoru na pozornici odvijat će se nastupi KUD-a „Preporod“, u 12 sati ide predstava za djecu, od 13 do 15 sati nastupi školaraca i drugih KUD-ova, u 17 sati nastupa VA Duga. U 17 i 30 počinje koncert Preporodove Limene glazbe i mažoretkinja, u 18 sati Međunarodna smotra folklora u organizaciji KUD-a „Preporod“, a nakon toga koncert popularnih Mejaša. U nedjelju, 12. studenoga, održat će se Povorka sv. Martina, ideja Miroslava Begića ušla je u EU projekt NewPilgrimAge u kojem sudjeluje Grad. U 9 sati zainteresirane će čekati autobusi kod škola, a samo uprizorenje počet će u 10 sati kod crkve sv. Martina na Martin bregu. Od tuda će povorka krenuti prema Župnoj crkvi sv. Martina biskupa, stajući pritom na pet točaka koje predstavljaju po jedan detalj iz svečeva života. U 12 i 15 sati bit će održana sveta misa, a nakon toga ručak za sve sudionike u šatoru kod POU-a. Kompletan promidžbeni materijal (program, leci i dr.) bit će objavljen uskoro.Skip to content