Održan sastanak vezan za EU projekt „Pridruži se – aktivni u mirovini“

Nakon što je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava 9. svibnja održana prva informativna radionica za otvoreni poziv „Pridruži se – aktivni u mirovini – Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika“, danas je u Maloj vijećnici Grada Dugog Sela održana prezentacija ovog projekta Europskog socijalnog fond.

Uz predstavnike udruga, Gradskog društva Crvenog križa, POU-a Dugo Selo, sastanku su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić, pročelnik UO za društvene djelatnosti Veljko Bertak, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Zvjezdana Budor Klarić. Više o pozivu govorio je Mario Mlinarek, voditelj dugoselskog EU projekta „Radost življenja-Umjetnost i kultura 54+“, a koji je sudjelovao na spomenutoj informativnoj radionici. Projekt „Radost življenja“, koji je Grad započeo prije godinu dana, uspješno se provodi, a usmjeren je na socijalnu uključenost osoba starijih od 54 godine kroz brojne projektne aktivnosti.

Kako se čulo interes Grada Dugog Sela je da se povuče što više sredstava iz EU fondova. Poziv „Pridruži se – aktivni u mirovini“ za cilj ima unaprijediti kvalitetu i dostupnost programa u području aktivnog starenja i unaprjeđenja kvalitete života umirovljenika kroz jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva koje razvijaju i provode takve programe. Natječaj će doprinijeti stvaranju poticajnog okruženja za uključivanje i sudjelovanje umirovljenika u što većem broju aktivnosti i programa što će blagotvorno djelovati na njihovo psihofizičko zdravlje i osjećaj društvene koristi i pripadnosti te im omogućiti da svojim znanjima i iskustvom doprinose u oblikovanju i razvoju zajednice. U okviru natječaja financirat će se projekti prijavitelja koji će doprinijeti poboljšanju socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i psihofizičkog zdravstvenog stanja umirovljenika te njihovoj aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu i većoj uključenosti u društvo. Minimalni iznos pojedinačne potpore iznosit će 500.000,00 kn, a maksimalni 2.000.000,00 kn. Predstavnici udruga i ustanova pozvani su dati svoje prijedloge i ideje koji će se uvrstiti u projekt, a novi sastanak sa zainteresiranim predstavnicima udruga zakazan je za sljedeći tjedan. Prijave na natječaj zaprimat će se od 14. lipnja, a sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama Europskog socijalnog fonda www.esf.hrSkip to content