Održan sastanak vezan za pripremu 19. sjednice Gradskog vijeća

U Maloj vijećnici jučer je održan sastanak na poziv gradonačelnika Nenada Paniana, vezan za pripremu 19. sjednice Gradskog vijeća koja će se održati 11. srpnja. Među točkama, koje će se naći na sjednici, su ponovni prijedlog zaduženja i rebalans proračuna u kojem se predlaže promjena samo na nekoliko stavki, između ostalog i povećanje subvencija za 100 kuna za roditelje djece koja polaze privatne dječje vrtiće.

Prijedlog za zaduženje odnosi se na : energetsku obnovu Glazbene škole, obilaznicu u PZ Puhovec te Krležina ulica odnosno otkup parcela na tom području, a u cilju rasterećenja prometa u centru i novih parkirališnih mjesta. Ukupni iznos zaduženja je 7,5 milijuna kuna za sva tri projekta. Proračun se tako sa 116,8 milijuna kuna povećava na 118,5 mil.kuna. Ide se i na Više o razlozima održavanja sastanka na početku je pojasnio gradonačelnik Panian.

„Od danas pa na dalje imat ćemo prije vijeća, kada su važne točke poput rebalansa, zaduženja, proračuna, ovakve sastanke prije slanja materijala i poslije, tako da na vijeću nema nekakvih nedoumica. Da na sjednicu dođemo spremni svi. Gdje god dođem u Hrvatskoj, svi se čude kako ovo vijeće funkcionira, to grad nije zaslužio, preko mene, vijećnika i građana. Ja se ne želim prepirati, ja takvu situaciju više ne želim“, rekao je dodavši kako su se takvi sastanci pokušavali održati i ranije.

Zbog ranije preuzetih obaveza na nemogućnosti dolaska su se ispričali predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir i predsjednik BM 365 Pave Vukelić. Sjednici su nazočili gradski vijećnici Siniša Kljajić ispred GI Drugo Selo, nezavisni Zvonko Novosel Dolnjak, Stjepan Štefinovec iz SDP-a i Krešo Cvijanović iz HNS-a, uz gradonačelnika i njegove zamjenike Jasminku Kokot Bambić i Nikolu Tominca te pročelnike resornih odjela – za financije Deana Dragičevića, pravne poslove Mladena Šestana, stambeno gospodarstvo Marija Vinka i društvene djelatnosti Veljka Bertaka koji su odgovarali na pitanja vijećnikaPredloženo je da se sljedeći sastanak održi u četvrtak u 19 i 30 sati na koji će biti pozvani svi vijećnici i predsjednici stranaka.

Evo što je o temama izjavio pročelnik UO za financije i gospodarstvo Dean Dragičević.

„Sastanak je uvertira u sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati 11. srpnja. Neke od tema su kreditno zaduženje i rebalans i jedno je povezano s drugim. Iste su stavke koje su bile prije nekoliko mjeseci, osim što se sada ne ide u Domobransku ulicu. I otkup zemljišta za dječeje igralište u Kopčevcu. Dakle, ova dva projekta koja su sufinancirana sredstvima EU – energetska obnova zgrade Glazbe škole i obilaznica kroz Poduzetničku zonu Puhovec. Ti su ugovori potpisani, za Glazbenu školu već je skoro prošla godina dana od potpisa ugovora, proveli smo postupak javne nabave sada već drugi put, dobili smo četiri valjane ponude, mi možemo postupati po njima. Iz tog razloga se ide u zaduženje. Sufinanciranje tog projekta jedan dio naših izvora je zaduženje. S bankama su obavljeni informativni razgovori, dobili smo ponude, kamatna stopa je izuzetno povoljna 1,3 posto. Ukupni iznos zaduženja je nešto preko 7 milijuna kuna za sva tri projekta – uz Školu i obilaznicu, za otkup parcela u Krležinoj ulici. Što se tiče rebalansa doslovce se mijenja samo pet stavaka. To je rebalans koji je nužan prvenstveno zbog obnove zgrade Glazbene škole iz razloga što je nabava pokazala da su cijene na tržištu veće nego one koje su bile prijavljene na natječaju prije dvije godine. Najveći dio se odnosi na to. Također, i energetska obnova zgrade gradske uprave, naš je izvor financiranja bio zaduženje. Međutim, zadužili se nismo pa sad tehnički trebamo to promijeniti u proračun tako da to više neće biti zaduženje nego porezni prihodi. Priliv poreznih prihoda prihoda se realizira po planu, s 1.srpnjem prešli smo 50 posto poreznih prihoda. Opet ponavljam, to je samo radi toga što je ova zgrada napravljena, sad se završava, prva situacija je već plaćena i izvor financiranja se mora promijeniti jer je u proračunu bilo zaduženje, a mi smo platili iz općih prihoda“, rekao je pročelnik dodavši kako je sastanak bio konstruktivan.

Zadovoljstvo održanim sastankom izrazila je i zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić. „Načeli smo teme koje će biti na sjednici, između ostalog i teme o zaduživanju i rebalansu. Kolege vijećnici imali su vrlo konstruktivne prijedloge i ima nade da će se točke koje će predložiti gradonačelnik podržati. S obzirom da smo svi zajedno svjesni da su točke izuzetno važne za budućnost grada dogovorili smo sastanak sljedeći sastanka u četvrtak u 19 i 30 sati na koji ćemo pozvati sve vijećnike i sve predstavnike stranaka kako bismo još jedanput pokušali objasniti važnost zaduženja i rebalansa za Grad Dugo Selo.“, izjavila je.Skip to content