Održana gastronomska manifestacija „Stara jela z Dugoga Sela“

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela i Turističke zajednice, 15. listopada održana je gastronomska manifestacija „Stara jela z Dugoga Sela“. Treća po redu, održana su u centru grada, u Kolodvorskoj ulici.

Dobila su međunarodni predznak jer su ove godine svoju kuhinju, uz domaće majstore, prezentirali još sudionici iz Brazila, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Stipo Velić, otvorenje je uveličala promenada u narodnim nošnjama KUD-ova „Preporod“ i „Tančec“. Zbog nedavnog tragičnog događaja, gubitka dva mlada života, te u skladu s odlukom Grada o proglašenju Dana žalosti, manifestacija je održana bez zabavno-glazbenog dijela programa. Posjetitelji su mogli kušati tradicionalna jela, svaki od izlagača predstavio se u dijelu programa nazvanog „Po pol vure gastrokulture“. Sudjelovali su OPG Sesan, udruga iz Brazila, KUD „Rodna gruda“ Dugo selo, Romina Zadravec (OPG Jadanec-Čutura), Udruga žena „Hrebinečko srce“, Aktiv žena Bedenica, KUD-ovi „Tančec“ iz Jalševca Nartskog, „Posavka“ iz Oborova, „Ogranak Seljače sloge“ iz Lupoglava i dugoselski „Preporod“, Udruga vinara Hrvata iz Pećuha, vinarsko-vinogradarska udruga „Terra sancti Martini“ Dugo Selo, rugvički „Savski lađari“ te slastičarnica „Jagode i čokolada“. Bogata trpeza mamila je mirisom i izgledom, lako se biralo između „sve je fino ponude“.

Pripremao se grah, gulaš, fiš, pohani som, kobasice u kuhanom vini i još puno ukusnih jela. Uz svako od tih jela pasalo je i dobro vino, a blagotvorna kapljica znalački se sljubljivala i sa slasticama. Za to vrijeme kulinarske ekipe prijavljene za natjecanje su, isto tako znalački, pripremale svoj martinski meni. Kako se moglo čuti od stručnog povjerenstva predvođenog kulinarskim majstorima Slavkom Večerićem, Markom Kovilićem i Stipom Tomljenovićem, neki su posao odradili vrhunski. Glavna namirnica u meniju bila je guska, a najbolju su pripremili Lupoglavci, članovi „Ogranka Seljačke sloge“. Slasne su bile i guske DVD-a Andrilovec i Savskih lađara, čiji su meniji podijelili drugo mjesto.  I na treće su mjesto „zasjele“ dvije guske i to Aktiva žena Bedenica i KUD-a „Preporod“. Nagrade je, prigodno, uručila dugoselska Guska.

Birala se i najbolja dugoselska slastica uz koju je trebalo priložiti recept. Izbor je pao na pladanj KUD-a „Posavke“ – njihov kolač „Slatka Posavčica“ ocijenjen je najboljim. Kolač „Boje jeseni“ Arielle Melić dobio je drugu nagradu dok je treći „Zabundani cheesecake“ Dominika Vršića iz slastičarne „Jagode i čokolada“. Ocjenjivalo se i uređenje štandova. Prvo mjesto pripalo je „Preporodu“, drugo „Tančecu“, treće „Rodnoj grudi“. Utješna nagrada dodijeljena je OPG-u Sesan. Za djecu je bila organizirana radionica „Što sve mogu plodovi jeseni“. Pod vodstvom Arielle Melić, učenici 1.b i 3.a rareda OŠ „Ivan Benković“ stvarali su zanimljive kreacije od kestenja i žirova. Također, mogla se razgledati izložba u Maloj galeriji „V kujni stare majče“. Očuvane predmete iz svojih etno zbirki posudile su obitelji Petek, Bardić i Haleuš. Izložba će biti otvorena do 21. listopada uz prethodnu najavu na broj telefona 2753-419, POU Dugo Selo.

Galerija fotografija dostupna na FB stranici “Dugoselske kronike”Skip to content