Održana javna edukacijska tribina o gospodarenju otpadom

Nakon što je nedavno održana edukacijska tribina o odvojenom prikupljanju otpada na području grada Dugog Sela na samom Reciklažnom dvorištu u Dugom Selu u Andrilovcu, danas je u sklopu izobrazno-informativnog projekta o održivom gospodarenju otpadom „Pravilno odvoji, čisti grad osvoji“ koji provodi Grad Dugo Selo, održana još jedna javna edukacijska tribina.

Temu gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj prezentirala je Irena Relić, stručnjakinja u području održivog gospodarenja otpadom te direktorica konzultantske tvrtke Lesosio d.o.o. koja je svoje 14-godišnje iskustvo u području gospodarenja otpadom i zaštiti okoliša stjecala u privatnom i javnom sektoru.

„Trenutak odluke da vam određena stvar više ne treba – je trenutak početka gospodarenja otpadom“, započela je svoju prezentaciju Relić koja se najvećim dijelom bavila cirkularnim, odnosno kružnim gospodarstvom, koje je sljedeća stepenica nakon gospodarenja otpadom, a koju Hrvatska još trenutno nije dosegla. Prema direktivama EU Hrvatska bi do 2022. godine trebala imati 60% udjela odvojenog sakupljenog otpada, a ona ga trenutno realizira tek 31%. Isto tako postotak uporabe komunalnog otpada zasada iznosi 25%, dok bi do sljedeće godine, 2020. godine, trebali prema direktivi realizirati 50%. Prema rezultatima Hrvatska u odnosu na ostale europske zemlje nije na začelju, i zato je potrebno činiti još više na tom području, navevši neke od problema, između ostalog, neizgradnju centara za gospodarenje otpadom, kao i potrebnih sortirnica.

„Najveći problem nama građanima je mijenjanje navika jer potrebno je preuzeti odgovornost za odlaganje otpada ali i odgovornost prema stvaranju otpada“, poručila je tom prilikom zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić, dodajući kako će „Grad zajedno s Dugoselskim komunalnim poduzetničkim centrom raditi na tome da svaki građanin u svojoj blizini ima zeleni otok kako bi mogao reciklirati otpad, i prije nego što dobijemo toliko dugo najavljivane spremnike, pa ćemo odvajati na kućnom pragu“, istaknula je Kokot Bambić.

Ukupna vrijednost projekta o održivom gospodarenju otpadom „Pravilno odvoji, čisti grad osvoji“ koji provodi Grad Dugo Selo je 546.993,25 kune, a Europska unija ga sufinancira iz Kohezijskog fonda u iznosu 464.944,20 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 13. travnja 2018. godine do 13. prosinca 2019. godine. Ova tribina ujedno jedna je od završnih aktivnosti uspješno provedenog projekta.

 

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG

 Skip to content