Održana javna tribina o nacrtu prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima

U organizaciji udruge Hrvatski vitezovi ratni veterani 1991. Dugo Selo i Zajednice udruga Hrvatskih vitezova Zagrebačke županije u dugoselskoj Gradskoj vijećnici održana je javna tribina-rasprava o nacrtu prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i njihovih obitelji.
Tema je privukla mnoge, nazočili su brojni predstavnici braniteljskih udruga (Vitezovi iz susjednih općina Brckovljana i Rugvice, HVIDR-e Dugo Selo, UHDDR Sesvete) sa šireg područja. „Ovo je zakonska procedura da se očituje i da se upozna s novinama novog zakona. Dobro je da se prezentacija odvija pred što veći auditorijem, kako bi se korisnici Zakona uključili u njegovu izradu te da budu informirani. Od Zakona očekujemo bolju skrb za branitelje i njihove obitelji, neke nove mogućnosti na koje su već branitelji ranije upozoravali što se tiče prava od ratnih vojnih invalida, dragovoljaca, borbenog, neborbenog sektora… – svaka skupina ima specifična, određena prava i potrebe“, kazao je Damir Mesić predsjednik Vitezova Dugo Selo te tajnik županijske Zajednice koji je bio i moderator tribine. Ispred Zajednice, skupu je prisustvovao predsjednik Nenad Geri.
Više o nacrtu, na kojem je radilo 11 projektnih timova godinu dana, govorio je načelnik pravnog sektora Ministarstva branitelja Ivica Akmadža. „Zakon je doživio da ide u javnu raspravu, prije tjedan dana 23. lipnja bilo je medijsko predstavljanje. Imamo već preko 140 komentara na portalu e-savjetovanja, preko 50 je stiglo putem e-maila Ministarstva i pošte. Očekuje se još komentara i prijedloga kako bi Zakon bio po mjeri hrvatskih branitelja“, naveo je Akmadža. Glavni cilj zakona je briga o zdravlju i dobrobiti branitelja. Između ostalog, po novom Zakonu ponovno će se otvoriti rok za ostvarivanje statusa branitelja i HRVI, ukida se javni registar branitelja, obuhvaćeni su i bivši pripadnici HVO-a, uvodi se naknada za nezaposlene branitelje, vraćaju se prava na besplatne udžbenike, sistematske preglede i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Na tribini su postavljena brojna pitanja vezana za problematiku ostvarivanja prava braniteljske populacije te njihovih članova obitelji. Kako se čulo, postoji potreba za stručnim službama na lokalnoj razini koje bi objasnile propise, dale odgovor te uputile na pravu adresu. Istaknuta je i važnost podzakonskih akata te uključivanje osoba koje na terenu rade s braniteljima, volonteri i udruge. Tekst Zakona dostupan je na https://savjetovanja.gov.hr/, nacrt je sada u proceduri javne rasprave, a sva pitanja, prijedlozi, sugestije, primjedbe mogu se uputiti do 7. srpnja.Skip to content