ODRŽANA KOMEMORACIJA POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA NA ZAPADNO-SLAVONSKOM RATIŠTU 1991.-1995. NA SPOMEN OBILJEŽJU „TROKUT“ NOVSKA

Na spomen obilježju Trokut-Novska, održana je 29. listopada komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata 1991.-1995. godine. Vojna akcija “Orkan”, prva je značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu. Počela je 29. listopada, vodila se do 3. siječnja 1992. godine. Ovom bitkom oslobođen je najveći dio zapadne Slavonije i spriječeno odsijecanje Slavonije.
Brojna izaslanstva, vojne i policijske postrojbe, udruge proistekle iz Domovinskog rata, izaslanstva predsjednice RH, izaslanstva Ministarstva obrane i branitelja, izaslanstva županija i gradova čiji su branitelji sudjelovali na bojišnicama, odala su počast, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred kamenih monolita s uklesanim imenima poginulih branitelja iz Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Novske, Križevaca, Koprivnice i Vrbovca. Ove je godine postavljen monolit postrojbi s područja Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina.
Komemoraciji su nazočili i počast odali pripadnici 53. samostalnog bataljuna s braniteljima područja grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica na čelu s ratnim zapovjednikom pukovnikom Nikolom Tomincem, ujedno i zamjenikom gradonačelnika Grada Dugog Sela. U zajedničkom izaslanstvu Grada te Općina Brckovljani i Rugvica bili su, uz Tominca, potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Brckovljani Tihomir Đuras, predstavnici braniteljskih udruga „Hrvatski vitezovi-ratni veterani 1991.“ i HVIDR-e s područja grada te općina. Također, spomen obilježje posjetili su i učenici osnovnih škola s našeg područja u sklopu terenske nastave iz povijesti.
„Obilježavamo 27. godišnjicu od krvavih borbi na zapadno-slavonskom bojištu iz jeseni 1991. godine. Danas smo odali počast braniteljima koji su položili život na Oltar domovine, za njih 320. Okupio se dosta velik broj ljudi iz sve četiri županije koje su na neki način stvarale, formirale postrojbe koje su branile Zap. Slavoniju. Zalog za ovakva posjećivanja s mladima je da se uči o domoljublju i da se prisjećaju tih slavnih trenutaka naše prošlosti. Vidim tu mladost, našu budućnost kojoj ne bih želio da bude poput nas, da žive u neizvjesnosti… Ovdje je osjećaj svake godine jači, ispunjava ponosom na te dane i na ljude koji su, dajući svoje živote, dali nemjerljiv doprinos za našu Domovinu“, rekao je N.Tominac.

Obilježavanje je započelo služenjem svete mise, koju je predvodio predvodio  Pejo Oršolić, župnik u Jasenovcu, dekan Novljanskog dekanata, uz  vlč. Pericu Matanovića, župnika župe bl. Alojzija Stepinca i svećenike Tomislava Vučura i Josipa Prpića.
Nakon mise, okupljenima se obratio zapovjednik postrojbi Operativne grupe Posavina general Rudi Stipčić prisjetivši se akcije Orkan 91. kojom je zapovijedao. Prisutnima su se obratili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade „Gromovi“, Bojana Hribljan, zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije i predstavnica župana suorganizatora, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske.
U sklopu svečanosti, organiziran je Memorijalni maraton G. Gračenica-Novska- Trokut u dužini 45 km za sve žrtve na Trokutu. U glazbenom dijelu programa nastupila je Glazbena škola Novska.

 Skip to content