Održana NOĆ MUZEJA u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo: Jedra Mate Croate – od Dugog Sela do Dubaija

U ovogodišnju Noć muzeja Dugoselci su imali priliku zaploviti izložbom Mate Turića, umjetničkog imena MATA CROATA, koja se bila održala u matičnim prostorima Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, a jedan dio postava bio je izložen i u Maloj galeriji u Kolodvorskoj ulici u Dugom Selu. Uz ove dvije izložbe, povezane motivima i autorskim potpisom, poveznica jedara u kamenu u Noći muzeja dosegla je i do susjednog grada Vrbovca gdje je kipar Turić posjetiteljima otvorio svoju obiteljsku kuću u kojoj su smještene njegove skulpture.

Izložba skulptura JEDRA U KAMENU u POU Dugo Selo donijela je „flotu“ dvadesetak velebnih i impozantnih skulptura na istoimenu temu izrađenih u bijelom bračkom kamenu koje je tom prilikom okupljenima predstavila povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak koja prati rad ovog umjetnika kroz desetak prethodno održanih samostalnih izložbi. Uvodno sve okupljene pozdravila je voditeljica Centra za kulturu POU Dugo Selo Nada Kozić, dok je izložbu službeno otvorio zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević.

„Zanatska vještina i mašta odlikuje djela Mate Croate, a pred njegovim atelijerom u Vrbovcu nataložila se kamena prašina i podigla u godinu dana nivo tla za skoro pola metra, što slikovito govori o intenzivnom i marljivom radu mladog umjetnika“, ilustrirala je između ostalog Hlevnjak autorov vrlo plodonosan period tijekom protekle godine u kojem je održao 12 samostalnih izložbi. Dodaje kako je tijekom njegovog sazrijevanja postalo jasno kako je „porasla ne samo njegova vještina, nego je svojim jedrima uplovio u avanturu apstrakcije koje se nametnula spontano kroz simbole i znakove i kroz mijene osjećaja sučeljenim sa čvrstim i zahtjevnim, a opet, kao, čini se mekim i podatnim materijalom kamenom.“ Posebnost ove izložbe što prezentirane skulpture u podnožju izlažu i dijelove Knjige dojmova s prijašnjih izložbi – donoseći novu dimenziju izložbi, istaknula je Hlevnjak. Tom prilikom neposredno i vrlo spontano i u srdačnom tonu obratio se autor najavivši nastavak njegovog produktivnog i uspješnog razdoblja, u kojem se nada izložbi u Dubaiju.

 U sklopu svečanog otvorenja u POU Dugo Selo organiziran je i glazbeni program u kojem je nastupila mlada i nagrađivana gitaristica Divna Šimatović. Izložba Jedra u kamenu bit će otvorena do 12. veljače.Skip to content