Održana sjednica Odbora za proračun i financije

Odbor za proračun i financije održao je danas sjednicu na kojoj su razmotreni prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Dugog Sela za 2017. godinu te prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Ivica Bošnjak. Nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir i zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić. Podatke o proračunu navela je Marica Knezić, voditeljica odsjeka za financije. Na Bošnjakovo pitanje o izostanku pročelnika D.Dragičevića, zamjenica Kokot Bambić odgovorila je kako su se stručne službe organizirale za uvodno izlaganje. Pročelnik je odlukom Ministarstva uprave dobio razrješenje sa svoga radnog mjesta tako da više ne radi u gradskoj upravi, informirala je.

Ukupni prihodi i primici proračuna Grada Dugog Sela za 2017 iznose 43.2 mil.kuna, a u odnosu na plan ostvareni su 84,27 posto, najviše zbog smanjenog poreza i prireza na dohodak i prihoda od imovine. Ukupni rashodi – izdaci ostvareni su 50.8 mil. kuna, rashodi poslovanja u iznosu od 42.3 mil. kuna odnosno 8,86 posto više u odnosu na prošlu godinu. Rashodi za nabavu nefinancijske imovine utrošeni 8.5 mil. kuna ili 49.14 posto više u odnosu na 2016.
Ostvareni rashodi poslovanja su u od 42.3 mil. kn, za Grad iznose 32.3 mil. kuna, za proračunske korisnike 15.8 mil. kn. Poslovanje su završili bez ikakvih poteškoća, s obzirom da to nije bio njihov izvorni proračun, oni su nastavili raditi u skladu s rebalansima odnosno ono što su smatrali da treba promijeniti ili raditi na drugačiji način, pojasnila je Kokot Bambić. Član Stipo Velić naveo je da su podignute neke stvari na prihodovnoj strani, smanjene na rashodovnoj te upozorio da se pazi na rashode. Bošnjak je pohvalio metodološki prikaz proračuna. No, za samo ostvarenje prihoda za koje se u obrazloženju kaže da je dobro, on misli suprotno i smatra da je trebalo biti bolje. Također, smatra kako se radi o velikom odstupanju te da je trebalo biti na razini 95 do 96 posto s obzirom na kasno donošenje rebalansa, neposredno prije Božića. Između ostalog, izdvojio je rast rashoda ostalih usluga za 31 posto odnosno za nekih 243.000 kune. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen te je upućen na donošenje Gradskom vijeću koje će o tome raspravljati na sutrašnjoj sjednici.
S jednim glasom za, 2 suzdržana i jednim protiv nije izglasan prijedlog odluke o izmjenama i dopuni odluke o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Knezić je pojasnila kako se ukazala potreba za planirani otkup zemljišta za produžetak ulice Miroslava Krleže i parcelu na Martin bregu za etno selo. Krležina bi se spojila s ulicom Hrvatskih branitelja te bi se time oteretio promet kroz centar grada i riješio problem parkiranja. Izgradnja etno sela pogodovala bi razvoju turizma, pjasnila je Kokot bambić navevši subotnji turistički obilazak. Grad bi se kratkoročno zadužio s 2,2 milijuna kuna. S obzirom da je kratkoročno, nije potrebna suglasnost Vlade i Ministarstva financija, kazala je Knezić. Bošnjak kaže da su ovi projekti planirani u proračunu te oni ne mogu biti dio zaduženja, a po zakonu kratkoročno zaduženje može se dobiti samo za premošćivanje jaza likvidnosti, pojasnio je dodavši da nisu u potpunosti postupili prema Odredbama zakona o proračunu. I ovoj točci će se raspravljati na sutrašnjoj 10. redovnoj sjednici Gradskog vijeća.Skip to content