Održana sjednica Odbora za Statut i Poslovnik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela

U Maloj vijećnici danas je održana sjednica Odbora za Statut i Poslovnik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela. Predsjednik Odbora Darjan Budimir otvorio je sjednicu te predložio razmatranje nekoliko prijedloga Odluka i drugih općih akata o kojima će biti riječi na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Sjednici je nazočila zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić. Članovi Odbora su razmotrili te jednoglasno usvojili sve predložene prijedloge odluka čiji je predlagatelj gradonačelnik. To su: prijedlog III. izmjena i dopuna Proračuna Grada za 2017. godinu kojeg prema Zakonu o proračuna gradonačelnik ima pravo predložiti; proračuna Grada za 2018. godinu koji je također opći akt po pravnoj naravi;  prijedlog odluke o izdvajanju sredstva iz cijene javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada; prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih vijećnika izabranih s liste grupe birača u 2018. godini te prijedlog odluke o sufinanciranju malih seoskih domaćinstava.

Kako je pojasnio pročelnik UO za pravne poslove Gradonačelnika i Gradskog vijeća Mladen Šestan, odluka o financiranju političkih stranaka i gradskih vijećnika donosi se krajem godine za iduću, a promjena u odnosu na lani je zbog povećanog iznosa od 51.000 kuna utvrđenog u prijedloga proračuna jer se povećao broj članica u Vijeću, odnosno osoba podzastupljenog spola. Zadatak je rasporediti taj iznos sukladno zakonu. Pod pitanjima i prijedlozima, članica Odbora Renata Jelečki pitala je da li je poštivan zakon o proceduri oko proračuna i zašto proračun nisu dobili vijećnici do 15. studenoga. U dijelu utvrđivanju proračuna od izvršnog ka predstavničkom tijelu, gradonačelnik je utvrdio prijedlog proračuna u zakonskom roku, kazao je Šestan. Što se tiče više objavljenih verzija proračuna na koje je ukazala Jelečki, da li je bilo kakvih tehničkih problema nije mogao odgovoriti s obzirom da je to u ingerenciji resornog pročelnika. Zvonimir Novosel Dolnjak napomenuo je kako po poslovniku Gradskog vijeća, prijedlog proračuna mora biti dostavljen do 15. studenoga predsjedniku GV-a, no ne piše da mora biti dostavljen i vijećnicima. O ovim točkama detaljno će se govoriti tijekom 6. redovne sjednice Gradskog vijeća Grada Dugog Sela, sutra, 20. studenog. Dnevni red sadržava 26 točaka, a Vijeće počinje u 13:00 sati.Skip to content