Održana skupština Športskog ribolovnog društva Dugo Selo: 60 godina im je, tek

Ove godine Športsko ribolovno društvo Dugo Selo obilježava 60. godinu rada i postojanja koja će biti svečano obilježena uz prigodni program polovicom godine, najavio je na skupštini Društva predsjednik Branko Deronja koja se održala 31. siječnja u Ribarskoj kolibi. O bogatoj povijesti društva zasigurno bio mogao reći i Mijo Habeković, njihov dugogodišnji i aktivan član kojem je tom prilikom predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever uručio Zlatnu značku. Habeković ili kako ga svi znaju pod nadimkom „Gluhi“, rođen je 11. kolovoza 1928. godine u Dugom Selu te je član ŠRD-a od samog početka, a oko trideset godina obnašao je i ribočuvarsku službu. Slovi kao najstariji živući član Društva, i dosada je za svoje zasluge već primio brončanu i srebrnu, a ovom prilikom i zlatnu značku.
Uz predsjednika HŠRS-a Severa, skupštini su nazočili još gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić, dopredsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Zlatko Lasan, predsjednik Športsko ribolovnog saveza zagrebačke županije Dubravko Šeketa, dopredsjednik Zajednice športskih udruga grada Dugo Selo Željko Melić, kao i tajnik ZŠUGDS-a Franjo Končić.
ŠRD Dugo Selo trenutno broji 359 članova svih kategorija, istaknuo je na skupštini predsjednik Deronja. U protekloj godini svojim članovima su proširili i omogućili ribolov na širem području Županije izradivši razmjenske karte u suradnji s društvima iz Sesveta i Velike Gorice. Izvršeno je poribljavanje sedam (od ukupno devet jezera nad kojim ostvaruju ribolovno pravo) s ukupno 4.500 kg ribe ,od čega sa 4.000 kg šarana i 500 kg amura. Organizirane su redovite radne akcije uređenja jezera, čišćenja i krčenja okoliša, a zbog osnovane sumnje u kršenje Zakona o slatkovodnom ribarstvu (krađe) organizirane tijekom prošle godine organizirane su kontrole s pet ribočuvara koji su odradili 486 izlazaka na vodu, no sumnjive osobe nisu tim prilikama zatečene.
U natjecateljskom dijelu članovi ŠRD-a postižu vrijedne rezultate. Održan je sedmi memorijal Franjo Genzić na kojem je nastupilo ukupno 23 natjecatelja, a prvak društva za 2015. godinu bio kadet Ivan Čorba. Na Prvenstvu županije kadeti su osvojili 2. mjesto ekipno, Juniori s drugim mjestom plasirali su se na Prvenstvo druge zone gdje su osvojili drugo mjesto ekipno i plasirali se na Kup Hrvatske, no tamo zbog obaveza nisu nastupili. Seniori sa sedmim mjestom ekipno nisu se plasirali su se na prvenstvo II zone. Kadeti su treći u županiji, juniori su osvojili prva tri mjesta pojedinačno, a seniori sedmi ekipno. Njihov član kadet Ivan Čorba je nakon osam kola osvojio treće mjesto pojedinačno u županiji te se preko majstorice za kategoriju U-14 plasirao u Reprezentaciju Hrvatske i tako branio naše boje na Svjetskom prvenstvu u Srbiji (Smederevo) gdje je Hrvatska osvojila odlično četvrto mjesto. Uz ta službena natjecanja provela se Prva dugoselska cverglijada gdje je u tri natjecanja učestvovalo 31 natjecatelj te je iz naših voda maknuto oko 90 kilograma patuljastog somića. Za to natjecanje pokazan je izniman interes pa će se održati i ove godine.
U 2016. godini planirani prihodi iznose 267.880 kuna od kojih će se za poribljavanje utrošiti 86.000 kuna, a od većih rashodnih stavaka je i proslava 60. godišnjice društva sa 20.000 kuna te završetak postupka legalizacije s planiranim troškom od 16.000 kuna. Za održavanje natjecanja planirano je 20.000 kuna, zaštitu okoliša 15.000 i kontrolu voda 24.000 kuna te doprinose u državni proračun, HŠRS i ŠRSZŽ 37.500 kuna. Osim obilježavanje važnog 60. jubileja, uz sve redovne aktivnosti, u ovoj godini, izdvajamo, planirano je tradicionalno natjecanje 8. memorijala „Franjo Genzić“ koji će se održati 23. travnja os početkom u 7,00 sati na jezeru „Ciglana 1“, a kao datum otvorenja ribolova predviđen je 9. travnja.
Svim okupljenima članovima ŠRD-a gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić zahvalio se za redovito uključivanje i sudjelovanje u manifestaciji TZ Dugo Selo uz proslavu Badnjaka u centru grada, kao i u svim ostalim prigodama kada je potrebno. „Vaša organiziranost Društva, kao i brojnost, je impozantna – primjer ostalim udrugama, što dokazuje i vaša obljetnica što ju ove godine slavite“, poručio je gradonačelnik. Predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever također je istaknuo ŠRD kao „jedno od najmoćnijih i najorganiziranijih društava u Hrvatskoj, među rijetkima koje ima brojna jezera, svoje prostore i mladu natjecateljsku ekipu“. „Vi ste u krećete u razvoj ribolovnog turizma doprinoseći popularizacijom ribolovstva“, poručio je Sever.Skip to content