Održana skupština Športskog ribolovnog društva Dugo Selo : Ove godine kreće uređenje i poribljavanje jezera Ciglana 3

U nazočnosti gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana, predsjednika Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimira Sever, dopredsjednice Športskog ribolovnog saveza Zagrebačke županije Danijele Krčmar i tajnice Marice Habeković te tajnika Zajednice športskih udruga grada Dugog Sela Franje Končića, u nedjelju, 28. Siječnja u prostoru Ribarske kolibe na dugoselskom jezeru Ciglana održana je skupština Športskog ribolovnog društva Dugo Selo. Na sjednici je utvrđeno kako će dužnosti i poslove predsjednika, nakon smrti njihovog prijašnjeg i dugogodišnjeg predsjednika Branka Deronje, nadalje obavljati Željko Cigrovski, dosadašnji dopredsjednik te je za novog člana Upravnog odbora imenovan Marijan Kokot, likvidatora Marijan Brezak, i novi član Stegovne komisije Matija Trčak.

Prema izvješću o radu za proteklu godinu, koje je prezentirao obnašatelj dužnosti predsjednika Željko Cigrovski, obavljeno je redovno poribljavanje jezera Ciglana 1,2 i 3, jezera Ribnjak, jezera Trstenik 1, 2, 3 i 4 te jezera Abesinija te je ukupno trošeno 127.575 kuna. Društvo je u 2018. godini brojilo 433 člana, od toga 12 kadetkinja, 54 kadeta, 1 juniorka, 8 juniora, 10 seniorki i 348 seniora. U natjecateljskoj sezoni nastupio je ukupno 31 natjecatelj, a prvak Društva za prošlu godinu bio je Matija Trčak s ulovljenih 8.710 grama ribe. Ističu se još rezultati Mirele Velagić koja je osvojila drugo mjesto pojedinačno u ligi mladeži U-20. Društvo je organiziralo 4. Dugoselsku cverglijadu na kojoj je sudjelovalo 44 natjecatelja, a prvo mjesto je osvojio Dominik Pijaca s ukupno ulovljenih 7.110 kg patuljastog somića. Natjecanje je pobudilo veliki interes, stoga se planira i ove godine. Tijekom godine cijele godine poduzimane su radnje oko provedbe režima Ulovi i pusti na jezeru Ciglana 3 te je po reviziji Gospodarske osnove jezero s 1. siječnjem ove godine postalo jezero s režimom Ulovi i pusti o čemu će članovi biti pobliže informirani u sljedećem razdoblju. Protekle godine ŠRD je bio aktivan suradnik i sudionik gradskih i turističkih manifestacija, kao i sudionik ribičkih natjecanja na području cijele države, a tako će nastaviti i ove godine. Prošla godina ujedno je bila i tužna za cijelo Društvo zbog odlaska njihovog dugogodišnjeg i predsjednika Branka Deronje, što je nenadoknadiv gubitak za dugoselski ŠRD, no unatoč svemu Društvo je „skupilo glave i dalje nastavilo gdje je on stao“, stoji u izvješću. Prihodi u prošloj godini iznosili 300.613 kuna, od čega je članarinama osigurano 233.625 kuna, dotacija Grada Dugog Sela 12.326 kuna, Zajednice športskih udruga grada Dugog Sela 8.960 kuna, prihodi Ribolovnog saveza Zagrebačke županije i Zajednice športskih udruga i saveza 3.000 kuna.

U 2019. godini za poribljavanje planirano je utrošiti 121.606 kuna. Ove godine planirano je uređenje i organizacija jezera Ciglana 3, kao i poribljavanje, tako da će se ukupni troškovi na 139.402 kuna. Na spomenutom jezeru planirana je ribočuvarska služba, oglašavanje i poribljavanje kapitalnim primjercima ribe, a sve u koordinaciji s vlasnikom zemljišta oko jezera.

Otvorenje ribolova predviđeno je 13. travnja, a natjecanje 11. Memorijal Franjo Genzić na jezeru Ciglana 1 27. Travnja. Tijekom godine održat će se četiri kola cverglijade. Ukupni prihodi za 2019. godinu ŠRD Dugo Selo planira 296.600 kuna, od čega članarine iznose 198.500 kuna, dotacija Zajednice športskih udruga grada DS 12.000 kuna te od najma društvenog doma 40.500 kuna.

Svim okupljenima članovima ŠRD-a obratio se gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian pohvalivši njihov rad i potencijal, nazvavši ŠRD – društvom s budućnošću. Osvrnuo se na projekt uređenja jezera 3, koje bi se, prema idejama gradske vlasti, moglo urediti dodatno i kao kamp, zbog organizacije natjecanja i smještaja ekipa. Također podsjetio je na prošlogodišnje bratimljenje s francuskom Aglomeracijom St. Quentin, područja s velikim ribičkim društvima s kojima bi dugoselsko Društvo moglo u budućnosti ostvarivati međunarodnu suradnju, a u čemu će ih Grad Dugo Selo rado podržati, kazao je gradonačelnik Panian. Predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever pohvalio je odličnu suradnju ŠRD Dugo Selo sa Savezom, kao i sa županijskim Savezom, okarakteriziravši ih „uzornim društvom koje sve svoje aktivnosti organizira i provodi na hvalevrijedan način“, te stoga uživa njihovu veliku potporu.

Po završetku sjednice povela se rasprava o problemu izlova mlade kapitalne ribe odmah po poribljavanju jezera. Stoga je kao prva mjera donesena odluka da se od datuma poribljavanja, pa do 31. svibnja može uzeti jedna plemenita riba svaki dan, dok će se ostali prijedlozi, koji su se mogli čuti na sjednici od brojnih članova, ugraditi i razraditi za novu odluku koja će se donijeti na sljedećoj sjednici.Skip to content